Борисов води 12 министри в Израел
Борисов води 12 министри в Израел / Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация пристигнаха в Тел Авив за общо заседание на кабинетите на България и Държавата Израел.

Тази вечер Борисов и водената от него делегация се срещнаха с български евреи в театър „Хабима” в Тел Авив. След това част от министрите присъстваха на джаз концерт на  българската формация „Бул Кемист”. Присъстващите бяха приветствани от министъра на външните работи Николай Младенов.

На 11 септември, в Ерусалим, министър-председателят ще посети Националния мемориал на холокоста и героизма „Яд Вашем” и ще положи венец в Мемориалната зала на Музея на изкуствата. Веднага след това започват срещите „на четири очи” с
министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху и двустранните разговори на членовете на двата кабинета.

В присъствието на двамата премиери ще бъдат подписани редица двустранни документи. Сред тях са Проект на споразумение между правителството на България и правителството на Държавата Израел за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията, План между Министерството на здравеопазването на България и Министерството на здравеопазването на Държавата Израел за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука, Програма за сътрудничество в областта на науката, културата и образованието за периода 2012-2014, Споразумение между министерствата на външните работи за доходоносна дейност на членове на семейството на член на дипломатическа мисия или консулско председателство.

По-късно същия ден премиерът Бойко Борисов ще се срещне с президента на Държавата Израел Шимон Перес.

В делегацията от българска страна са включени министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов, Ивайло Московски, Делян Добрев, Тотю Младенов, Нона Караджова, Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Десислава Атанасова, Сергей Игнатов.