Президентът Плевнелиев посети Чипровци
Президентът Плевнелиев посети Чипровци / Петя Димитрова
Президентът Плевнелиев бе в Чипровци
56272
Президентът Плевнелиев бе в Чипровци
  • Президентът Плевнелиев бе в Чипровци

„Чрез образование и битка за духовност ние можем да бъдем важен фактор в Европа и света", заяви днес президентът Росен Плевненлиев при посещението си в Чипровци. Държавният глава бе гост на тържествата по повод 400-годишнината от рождението на архиепископ Петър Парчевич - една от най-бележитите исторически личности в България през 17 век. Президентът посети историческия музей в града, общината, училището и Чипровския манастир.

В училището Росен Плевненлиев  поднесе венец пред паметника на Петър Парчевич, разгледа изложбата с родословията на знатните чипровски фамилии от 17 век, както  и преписа на първите четири глави от Историята на България, написана от Петър Богдан един век преди Пайсиевата История Славянобългарская".
 
Тази година в Чипровското училище ще има само един първокласник. На въпрос на Дарик, дали ще се срещне с него, президентът Плевнелиев отговори:

"Това са обективни процеси свързани с технологичното развитие. От началото на 20 век населението в селските райони на планетата е било 93 %, сега в началото на 21 век вече е намаляло на 50 %. Но ние ще работим за качество на живот и икономическа перспектива във всички райони на България, вкл. и тук в Чипровци".


 

Президентът Плевнелиев посети Чипровци
netinfo

: /запис/