Путин поведе млади сибирски жерави с мотоделтаплан
Путин поведе млади сибирски жерави с мотоделтаплан / Reuters

Руският президент Владимир Путин се включи в проекта на руски орнитолози "Полет на надеждата" за спасяване на рядък вид бели сибирски жерави, които са на изчезване, съобщи Асошиейтед прес.

Облечен в бял костюм, за да имитира възрастен жерав, Путин участва с мотоделтаплан в експеримент, чиято цел бе да поведе ято отгледани в плен птици, за да се научат да следват своя водач при миграцията си към Централна Азия.

Руската информационна агенция РИА Новости съобщи, че Путин направил общо три полета, единият от които опознавателен. При следващия полет го последвал само един от жеравите, което президентът отдаде на силните ветрове, заради които делтапланът летял по-бързо от обичайното. При последния полет пет птици тръгнали след него, но след няколко обиколки останали само две, отбелязва БТА.

"Много ми хареса тази програма и половин година се готвих за този експеримент", разказа Путин, който пристигна в орнитологичната станция Кушеват на път за срещата на върха на АТИС във Владивосток. Той си купил апарата със собствени средства и започнал да се упражнява да го управлява в централните части на Русия. Президентът каза, че ще даде мотоделтаплана на учените за по-нататъшната им работа.

Прессекретарят Дмитрий Песков каза, че цената на машината е около 700 хиляди рубли, съобщи ИТАР-ТАСС.

Путин изрази задоволство, че всички програми за защита на животни като тигри, леопарди, в които е участвал, работят успешно.

Руският президент е известен с "мачовските си подвизи", някои от които наистина имаха известна връзка с екологията и науката, припомня АП. Други обаче бяха чиста постановка - като случая миналата година, при който Путин бе показан да се гмурка и да изважда фрагменти от древногръцка амфора. Говорителят му Дмитрий Пасков бе принуден да признае, че артефактите са били специално пуснати на дъното на морето, за да може Путин да ги "намери".

Тези номера дразнят опонентите му, които ги смятат за чисто политическо шоу и част от опити за величаене на един авторитарен лидер.

Маша Гесен, авторка на критична за Путин книга, напусна тази седмица работата си като редактор в научното списание "Вокруг света", твърдейки, че е била уволнена, след като отказала да изпрати репортер на 3500 км от Москва на полуостров Ямал да отрази полета на президента с жеравите. В изявление на ръководството на списанието се твърди, че тя е напуснала по споразумение заради различия по редакционната политика. "Вокруг света" работи в сътрудничество с Руското географско дружество, начело на чийто управителен съвет е Путин, посочва АП.

Путин поведе млади сибирски жерави с мотоделтаплан
netinfo