• Размер на шрифта:

Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари

4 септември 2012 12:16

Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Планира се увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. от януари, съобщи в Неделино социалният министър Тотю Младенов, цитиран от БТА. По негови думи с това повишение ръстът на минималната заплата от началото на мандата става 70 лв. През август безработните в страната са намалели с 5000 и нивото на безработица е 10.7 на сто. Министър Младенов и кметът на Неделино Стоян Беширов откриха обновена улица в родопския град, ремонтирана с работници, наети по програми за заетост.

В края на юли вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков обяви намеренията на правителството за растеж на доходите. Той заяви, че ще се повишат пенсиите, като посочи минимален ръст от 7,3 на сто. Съобщи и плановете за увеличение на минималната заплата с 20 лв.

Синдикатите поискаха свикване на съвета за тристранно сътрудничество за политиката по доходите. КНСБ са категорични, че предвижданият от правителството ръст на пенсиите няма за компенсира инфлацията от последните години и настояват увеличението да е с поне 10 на сто, както и да има диференцирана еднократна помощ между 20 и 50 лв. за пенсиите до 400 лв. заради поскъпването на енергоносителите. Профсъюзът отстоява и позицията, че минималното трудово възнаграждение от началото на следващата година трябва да достигне 330 лв., което според финансовия министър е невъзможно.

КТ Подкрепа поставя дори по-високи темпове на повишение. Синдикалната организация поиска повишение на пенсиите с 15 на сто от 1 октомври и с още 10 процента от началото на следващата година. Минималното трудово възнаграждение пък да се повиши до 330 лв. от началото на четвъртото тримесечие, а от Нова година да се фиксира на 350 лв., предлага профсъюзът.

Работодателите изтъкват, че минималната заплата и свързаните минимални осигурителни прагове по длъжности, по професионално-квалификационни групи играят ролята на индикатор, с който се очаква да се покачат приходите в осигурителната система, но това не се случва. Причината е, че по-големият ефект върху осигурителните разходи е свързан с намаляващата заетост. Те имат негативно влияния особено върху секторите с ниско ниво на заплащане, както и за фирмите в лошо икономическо състояние, които поради нарастване на разходите, биват принудени да освободят персонал.

В бюджетната прогноза до 2015 година е заложено всяка година минималната заплата да расте с 20 лева минимум, като след три години тя ще стане 350 лв. От 1 септември 2011 година минималната заплата бе повишена до 270 лв., а от 1 май тази година тя стана 290 лв.Етикети: Тотю Младенов, минимална заплата, пенсии

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

#46

майка - 05.09.2012 г. 15:59:27

Майки,тръгвайте на работа,стига сте точили пари от НОИ.Забравете за памперсите,ходете пеша,а не с коли/здравословно е,а в София имат метро/,не давайте пари за кафенета и цигари и ще ви стигат парите.Изглежда възпитахме консуматорско поколение.

#45

? - 05.09.2012 г. 07:35:22

Какво е това понятие минимална заплата?
Първо - искат всеки месец да натякват на получателите, че са на най-ниското стъпало?
Второ - Популистки термин за да покаже колко е загрижена властта за най-слабите?
Трето - хазната да си осигурява някакви бюджетни постъпления?
И в края на краищата айде стига с този термин, защото хората които бягат и напускат България, основно не са от тази част от населението, а такива които са учили, лишавали са се в детството за да постигнат нещо и накрая или не работят или им дават една заплата от 400-500 лева и нито са социално слаби, нито са удовлетворени че за това са се трепали.

#44

Сислеи - 05.09.2012 г. 07:01:14

И баба ми знае че увеличаването на минималната заплата не е в плюс на народа ,а е за да има повече за лапане в бюджета и по големи такси при личния доктор ... Повечето ги осигуряват на минималната работна заплата ,а вземат повече .Изроди са тези в парламента пожелавам им някой ден да вземат 300лв. и да се чудят за кое да ги дадат за ток ли, за храна ли ,за лекарства ли, а за детските няма да коментирам не ги е срам ....

#43

ЛИЛИ - 05.09.2012 г. 05:57:28

« Планират минималната заплата да се увеличи до 310 лв. от 1 януари''
Изглежда наближават избори .....трябва да се позамажат очите на невиждащите.........нали Боко се пъчеше че министерските заплати няма да са повече от .........лева.
Вижте Мирослав Найденов с каква свита и какви коли се движи и какви софри поръчва на наш гръб.
Какво стана с 25 годишната милионерка.....нещо се забрави.

#42

АТАКА - 05.09.2012 г. 05:52:38

До кога гавра с хората?!?Каква е тази сума 310 лв.(159 евро)?!? С тези пари тока,бензина,водата... не можеш да си платиш на чуждите монополи EVN,EON,CEZ,Лукойл,Софийска вода... До кога ще търпим мизерията милионери от ГЕРБ?Искаме спредно-европейски заплати(минимална 500 евро) и пенсии(минимална 250 евро).Нима ние сме многократно по-нисши хора от европейците да получаваме 135 евро заплата и 75 евро пенсия?!?
До кога ние българите ще сме роби в собстената си държава и ще ни управляват само чуждите монополи?Ако не знаете как да осигурите минималните в ЕС доходи подайте си оставка и оставете про-български партии да управляват!!!

#41

Правда - 05.09.2012 г. 01:28:48

Колко още може да изтърпи този изстрадал народ ? И до кога ? Предателите на Балгариа преизпълниха плана Ран ът по унищожаването ни, според който трябваше да станем 5 милиона. Кога ще потърсим сметка на тези ,които подписаха този план ? А на тези , които откровено се гаврят с бедността и нещастието ни ? Тези жалки пенсии и заплати са позор за управляващите ,които окрадоха Балгария и съсипаха народа. Нека не забравят,4е на този свят вси4ко се плаща...

#40

... - 04.09.2012 г. 23:39:41

най-голямата грешка в България...се нарича минимална заплата!!!
трябва да има почасово заплащане , а не минимална заплата!!!
На база на какво ми смятат минималната заплата , на база физиологичното оцеляване ли мамичката им мръсна долна!!!!
колко за 310 лева бе педерунгели мръсни?
Най-малката заплата трябва да е поне 1000 лева ,за да живее един човек нормално в България , а не просто да вегитира както е сега с 70% от хората !!!!

#39

... - 04.09.2012 г. 23:24:52

лъжциииииии мрсниииииии долниииииии!!!
Писна ми бе гадове лъжливи и лицемерни
всичките им обещания започват със думите:
Планира се
вероятно
има възможност
може би
ще
в бъдеще

Тея една сериозна дума не са казали и спазили всичкото им е лъжа и обещания!!!

#38

ТТТ - 04.09.2012 г. 22:58:38

Има мн бюрокращина и надменни чиновнички когато подаваш документи за соц помощи при раждане на дете.А самите плащания после се бавят доста.Ясно е че държавата не е в цветущо състояние ама не е честно.

#37

gost - 04.09.2012 г. 22:42:18

по малко под 500 лева нее нормално дае.Какво да си плати 4овек с 310 лева данцаи ли сметки ли кабелна ли нормалнте не6та които иска да има бензина за колата ли не знам

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Тя: Къде си, няма ли да се прибираш най-после? Той: Спомняш ли си магазина, в който си хареса онези перлените обички? Тя: Да, мило!! Той:… Виж още