Диян Дончев прекратява футболната си кариера
Диян Дончев прекратява футболната си кариера / www.spartak1918.com

Централният защитник на Спартак 1918 /Варна/ Диян Дончев обяви, че прекратява футболната си кариера. Той е възпитаник на детско-юношеската школа на Спартак. С детския отбор на клуба той печели единствената шампионска титла в детско-юношеския футбол на Варна през 1988 година.

Дончев ще остане на работа в клуба. Той ще бъде зам. директор на детско юношеската школа на клуба и ще отговаря за всички организационни въпроси в школата. Ще осъществява пряка връзка между школата и представителния отбор, а освен това, ще бъде и треньор на един от отборите в школата.

Диян Дончев дебютира за родния си клуб през 1991 година, а след това имаше дълга и успешна футболна кариера. Футболистът има 154 мача и 4 гола в А група за родния си клуб. Той е играл в А група още за отборите на Локомотив София, Черно море и Спортист (Своге).

В националния отбор на България Дончев има един мач през пролетта на 2000 година - срещу Украйна в София (0:1). През лятото на 2000 година Диян Дончев е продаден на гръцкия АЕК за 1 300 000 германски марки, което и до сега е рекорден трансфер за варненския клуб.