Пуснаха арестуваните у нас за „кокаиновия” кораб
Пуснаха арестуваните у нас за „кокаиновия” кораб / netinfo

Всички арестувани у нас българи във връзка със задържания с кокаин кораб в Испания, са освободени. Те обаче са поели ангажимент да останат на разположение на специализираната прокуратура и се очаква да бъдат призовани на разпит още днес, съобщи БиТиВи. Единият от освободените е собственикът на кораба "Св. Николай" Дойчин Дойчев. Според него фирмата му „Сийборн трейд" носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба.

Другият пуснат от ареста е 37-годишният Руслан, който има криминално досие. За него се смята, че е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа, набирал е и хора за екипажа на кораба „Св. Николай".

Според разследващите и двамата са знаели с какво е натоварен корабът. В немалко от случаите, когато се подбира екипаж за съд, превозващ пратка наркотици, моряците знаят за онова, което ще се трафикира, коментира вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.

Трима души бяха задържани в България в рамките на разследването. Вчера стана ясно, че третият задържан Христо Христов също е освободен.

Корабът „Свети Николай" бе задържан след обмен на информация чрез Интерпол и взаимодействие с правоохранителните служби на Кралство Испания. При извършеното претърсване на борда на плавателния съд бяха намерени и иззети около 3 тона кокаин, като капитанът и членовете на екипажа - общо 21 български граждани бяха задържани.

Кокаинът е с много висока чистота, подчертаха от испанските органи на реда. По цени средни за Европа заловената дрога струва около 150 млн. евро.

news.bg