Повдигнаха обвинение на собственика на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев
Повдигнаха обвинение на собственика на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев / снимка: maritime.bg

Повдигнато е обвинение на собственика на кораба „Свети Николай” Дойчин Дойчев, съобщиха от спецпрокуратурата. Дойчев остава в ареста за 72 часа с обвинение за организирана престъпна група, занимавала се с трафик на наркотици.

Подобно обвинение ще получи и Руслан Колев, който бе посочен като строителен предприемач, замесен в схемата. Не се изключва съпричастни на групата да са и част от задържаните в Испания българи.

По-рано днес бТВ съобщи, че късно снощи съдът е освободил двамата българи, арестувани у нас след задържането на рекордните 3 тона кокаин на борда на българския кораб „Свети Николай” в Испания. Часове по-късно обаче отново били прибрани от полицията, а днес бяха транспортирани в София и доведени в Специализирания съд.

Българските моряци, задържани на 15 август за трафик на три тона кокаин в Испания, все още са в следствения арест в Кадис. След изтичане на 72-часовата им мярка, те остават на разположение на следствието, което в най-кратък срок, възможно е дори в рамките на ден, да изработи доклад с всички събрани доказателства по случая. След това българите ще бъдат прехвърлени в арест в Мадрид, където докладът на следствието ще се разгледа от така наречената „Аудиенсия насионал” - институция, адекватна на Върховен административен и апелативен съд.

21 българи бяха арестувани на борда на кораба, превозващ близо три тона кокаин. Операцията под кодово название „Еспартана” беше осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море - на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и представители на Колумбия.