Иранският президент: Ционисткият режим е злокачествен тумор
Иранският президент: Ционисткият режим е злокачествен тумор / снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад определи съществуването на Израел като обида за човечеството, предаде Асошиейтед прес. Ахмадинеджад подчерта, че конфронтацията с еврейската страна е усилие за защита на достойнството на човешките същества.

Президентът отправи тези нападки срещу Израел в реч по повод деня Ал Кудс (Ерусалим на арабски), в който арабските страни изразяват солидарността си с палестинците и който се отбелязва по традиция в последния петък от свещения за мюсюлманите месец рамазан, припомнят АП и Франс прес. "Ционисткият режим е злокачествен тумор. Страните от региона ще сложат в скоро време край на присъствието на ционистките окупатори на земите на Палестина", каза иранският президент пред демонстранти, събрали се за колективна молитва в знак на съпричастност с палестинците в Техеранския университет.

"Западът твърди, че иска нов Близък изток, но ние искаме също нов Близък изток. Но в нашия Близък изток няма да има повече следи от ционистите", подчерта Ахмадинеджад.

"Ционистите ще си заминат и американската доминация над света ще приключи", увери иранският президент. Той разкритикува също така предложението за установяването на две държави - израелска и палестинска, като решение на израелско-палестинския конфликт, предава БТА.

"САЩ и техните съюзници искат да разиграят един сценарий и да накарат всички да приемат решението за две държави. Но дори да дадат на палестинците 80 процента от палестинските земи и да запазят 20 процента за израелците, това ще бъде опасно", предупреди президентът.

Според АП тези изказвания са най-острата атака срещу Израел в момент, когато се правят все повече спекулации за израелско нападение срещу ирански обекти.

По повод деня Ал Кудс в цял Иран има големи демонстрации в защита на палестинците, съобщава Франс прес. На много места демонстрантите носят портрети на аятолах Али Хаменей, на покойния аятолах Хомейни, основателя на Ислямската република, както и знамена на ливанското шиитско движение Хизбула.