При трафик на наркотици екипажът се подбира и моряците знаят за товара
При трафик на наркотици екипажът се подбира и моряците знаят за товара / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Към настоящия момент говорим за камикадзе”, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по бТВ в коментар за хода на разследването и начина, по който следователите предполагат, че е извършен атентатът на летището в Бургас.

Двете лица, за които бяха разпространени фотороботи и за които се смята, че стоят зад удара, са влезли на територията на страната и са се подвизавали с фалшиви документи, допълни вицепремиерът. Друго заключение, което засега изглежда твърдо, съдейки по думите на Цветанов, е това, че взривът не е бил в багажното отделение. Публикациите в медиите не се потвърдиха от израелските граждани, категорично мога да кажа, че багажът не е бил в багажното отделение. Разследването продължава, каза Цветанов.

Към настоящия момент говорим за самовзривяване, но остава хипотетичната възможност и да е взривен терориста, каза още вътрешният министър. Разкриването на подобен терористичен акт може да продължи с години, заяви още Цветанов. По думите му причината е, че става въпрос за огромно количество информация, която трябва да бъде обработена. „Това са хиляди хора, от които трябва да се отсеят четирима-петима”, поясни министърът на вътрешните работи.

По темата със задържания с наркотици в Испания кораб, на борда на който имало български моряци, Цветанов коментира, че не са малко случаите, когато се подбира екипаж за кораб, който превозва пратка наркотици и моряците знаят за онова, което ще се трафикира. „Рано е да говорим за невинност и виновност. В хода на разследването и разпитите ще има повече яснота”, каза той.

По думите му за момента е известен начинът, по който се е набирал екипажа. От ГДБОП са подали информация на испанските колеги за очаквания трафик с плавателния съд. Тримата задържани в България са основните, които са набирали екипажа и са били съпричастни към това, което ще се осъществява на кораба „Николай”, каза вътрешният министър.

Днес Цветанов ще разговаря с министъра на Испания по въпроса каква информация може да предостави страната на база на разпитите на тримата задържани. „От тримата задържани единият е освободен - Христо. В днешния ден Дойчин е с 24-часова мярка, Руслан е със 72-часова - който е набирал екипажа. Всеки от задържаните може да прецени дали да съдейства”, уточни министър Цветанов.

Междувременно днес италианската финансова полиция уточни, че корабът, превозвал дрогата, е бил локализиран благодарение на италиански патрулен самолет, оборудван „със специални технологии”, предаде АФП. Корабът „Свети Николай”, плаващ под български флаг, бил засечен и следен две или три нощи от самолет ATR-42 на италианската финансова полиция, каза ръководителят на операцията подполк. Джовани Интердонато. Той обаче не уточни с какви системи точно е оборудван самолетът, „за да не получат трафикантите предимство”.

Офицерът подчерта, че италианската финансова полиция редовно патрулира до Атлантика под егидата на базирания в Лисабон Морски център за операции срещу наркотрафика, отбелязва БТА. От началото на годината въздухоплавателното звено на италианската финансова полиция в Пратика ди Маре, близо до Рим, е помогнало да бъдат заловени над 8 т марихуана и е разкрило наличието на повече от 250 плантации за канабис на албанска територия, каза Интердонато.