Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания?
Българските моряци знаели за кокаина на кораба, арестуван в Испания? / lavozdegalicia.es

На борда на кораба „Свети. Николай" е имало 21 българи, сред които и капитанът. Всички те са задържани, гласи официално съобщение на МВР. Неутрализирана е престъпна група, изградила канал за трафик на наркотични вещества от Южна Америка към Европа, се посочва още в съобщението.

Корабът, на чийто борд бяха открити 3 тона кокаин, е задържан в рамките на операция „Картел". Акцията е съвместна между ГДБОП към МВР на България, и полицейските служби на Франция, ДЕА-САЩ и СОКА - Великобритания.

В резултат на проведените допълнителни действия у нас са задържани още двама българи. По първоначални данни единият - 37-годишен софиянец с инициали Р.К., е организаторът на транспорта на наркотика. Той няма регистрирани криминални прояви.

Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. 46-годишният Х.Х., адресно регистриран в София, е криминално проявен и съден в друга държава, има и множество криминалистически регистрации.

Екипажът на арестувания в Испания кораб "Свети Николай" с почти 3 тона кокаин на борда е съставен от моряци от Варна и Бургас. Някои от техните близки вече са поискали консулска защита. Все още не е ясно колко от мъжете, арестувани в испанското пристанище Кадис са от Варна и колко от Бургас. От агенция "Морска администрация" умишлено не съобщават и техните имена. Засега се знае, че името на капитана е Иван Станчев и той е от Варна, научи Дарик Бургас.

По-рано днес във Варна премиерът Бойко Борисов обяви, че задържаните моряци са предимно от морската столица, като има и от Добрич.

Дойчин Дойчев, собственик на фирмата "Сийборн", чието притежание е морският съд, не отговаря на стотиците телефонни обаждания. Инцидентно той отговори на няколко репортери, че се интересува само от безопасността на задържания кораб и не знае нищо за никакъв кокаин. Той също отказа да спомене имената на членовете на екипажа.

Пред неговия офис липсваха близки и роднини на моряците.

Хора от бранша коментираха за Дарик, че работещите във фирмата-корабособственик отдавна не са получавали заплати и е напълно възможно да са знаели какво пренасят, заради обещания да си вземат дължимите пари.

Други мнения в Бургас твърдят, че друг кораб на фирмата е бил арестуван неотдавна в този район и заради изплащането на таксата за неговия престой, "Свети Николай" е трябвало да направи курса с 3 тона кокаин от най-чиста проба.

От Министерство на външните работи казаха, че са имали информация за задържането на българския съд още на 14 август, а от екипажа никой не е поискал официално защита от българска страна, тъй като никой не е попълнил необходимите за това стандартни образци документи.

Дарик очаква коментара на собственика на корабна и спедиторска агенция "Сийборн" по случая.

Междувременно във Фейсбук бе създадена група „Да спасим екипажа на задържания кораб в Испания "Св. Николай". В нея се отправя призив към близките на задържаните българи да се намерят и обединят.

Корабът „Св. Николай", плаващ под български флаг, бе задържан на 13 август вечерта на 50 мили от пристанището Кадис в Южна Испания. Заловеният кокаин бил висококачествен, опакован в 108 бали, разположени в трюма.