Археолози скочиха срещу промени в Закона за културното наследство
Археолози скочиха срещу промени в Закона за културното наследство / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Археолози се надигнаха срещу подготвените промени в Закона за културното наследство
55888
Археолози се надигнаха срещу подготвените промени в Закона за културното наследство
  • Археолози се надигнаха срещу подготвените промени в Закона за културното наследство

Археолози се надигнаха срещу подготвените промени в Закона за културното наследство. Основната причина за недоволството в новите текстове е съмнението за приватизиране на Националния институт за недвижимо културно наследство.

"Този институт ще бъде на прякото подчинение на министъра на културата Вежди Рашидов и това е силно притеснително, защото се унищожава един независим експертен орган", обясни пред Дарик заместник-председателят на Асоциацията на археолозите в България д-р Калин Димитров.

Археолозите са възмутени и от друга промяна в закона, която дава право да се изграждат църкви или крепостни стени чрез реставрационни работи директно върху самия исторически обект.

Промените в Закона за културното наследство включват и текстове, с които се легализира изграждането на археологически обекти, които не са съхранени в пълната си цялост.

"Подобна практика е била известна в Европа средата на 19-ти век, но отдавна е отречена. Текстът в закона е комичен", обясни д-р Калин Димитров: "Примерът в Созопол е съвсем ясен - от крепостната стена е запазена основата, в много от случаите е запазена само вътрешната част, без лицата, сега стената е напълно измислена, при това е направена да изглежда автентично. Има примери за успешни консервационно-възстановителни работи. примерно, оформянето на входа на Несебър, направено преди десетилетия, е много успешно. Има усещане за монументалност, има новоизградени части, но те са маркирали това, което може човек да разпознае в античните останки. Тук се говори, че ще се възстановява духът на мястото. Това означава, че някой иска да усеща бриза на морския вятър в косата на една крепостна стена".

Д-р Калин Димитров коментира и друга промяна в Закона за културното наследство, която поставя министър Рашидов в пряк конфликт на интереси: "Институтът за недвижимо културно наследство и превръщането му в пряк придатък на министъра на културата, при това със статут на държавно предприятие. От една страна министърът на културата получава пълен контрол върху него, а от друга - виждам в това заплаха да се направи някаква приватизация и той да бъде ликвидиран тотално, както се случи с други институции".

Археолозите ще изпратят писмо до министъра на културата Вежди Рашидов с исканията си тези промени в закона да отпаднат.