Някои треньори пренебрегвали принципите на подготовката според Нейков
Някои треньори пренебрегвали принципите на подготовката според Нейков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ден след като треньорът на българския отбор по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че от 20 години в страната няма държавна политика за спорта, министър Свилен Нейков намекна, че малкото медали от Олимпиадата са по вина на треньорите.

Пред bTV министърът на физическото възпитание и спорта заяви, че трябва да се потърсят проблемите на федерациите, за да се види къде точно е грешката.

Конкретно за художествената гимнастика Свилен Нейков изтъкна, че са получили каквото са поискали: "Осигурили сме държавен отбор в началото на годината. Искаха лагер в Австрия за Силвия Митева, получиха го! Ансамбълът се готви три седмици в Париж преди Олимпийските игри. Така че, причините не са във финансирането".

Според министъра е време треньорите да обърнат внимание на това как е разделен годишният тренировъчен цикъл и какви са задачите във всеки един период и етап: "Не казвам, че треньорите са виновни, но трябва да се погледне къде е разковничето на постигането на успехи на Олимпийски игри".

Като пример Свилен Нейков даде борбата, където при мъжете няма нито един медал.
"Борбата участваха на Европейското първенство и взеха много медали. Трябваше ли да участваме на това Европейско на всяка цена?", запита Свилен Нейков. По думите му още на 1 юни е било казано на отбора по класическа борба, които са минали на функционални изследвания, че избързват с влизането в спортна форма.

Изреждайки направеното от министерството за спорта, Свилен Нейков изтъкна, че са увеличени заплатите. По думите му треньорът на националния отбор по борба Симеон Щерев получава 2200 лева заплата, същата е и на Станка Златева.

Проблем за развитието на спорта обаче си остава липсата на детско-юношеските школи, както и пренебрегването в училищата на часовете по физическо възпитание. "Спортните училища в България са около 36, но те са като обикновени. Директорите не обръщат достатъчно внимание на спорта", заяви Свилен Нейков. Той коментира, че едва този септември ще успеят да вземат спортните училища под шапката на министерството. Що се отнася до заплатите на учителите Свилен Нейков препоръча да намерят начин да реализират своите способности с извън учебна дейност, като треньори, например.