Двама оцелели бяха открити три дни след разрушителните земетресения в Иран
Двама оцелели бяха открити три дни след разрушителните земетресения в Иран / снимка: Reuters

Двама души бяха извадени живи изпод отломките на своя дом - три дни след двете силни земетресения в Северозападен Иран, които взеха над 300 жертви, предаде Франс прес, като се позова на официалната информационна агенция ИРНА. Оцелелите са в добро здравословно състояние.

Иранският министър на вътрешните работи Мустафа Мохамад-Наджар обяви края на спасителните операции още в неделя, като увери, че не може да бъдат открити още оцелели.

Междувременно Иран обяви, че вече желае да приеме помощ от чужбина за преодоляване на последиците на двойното земетресени, предаде ДПА. "Сега Иран е готов да приеме чуждестранна помощ за жертвите на земетресението", каза първият вицепрезидент Мохамад Реза Рахими. Първоначално правителството в Техеран отклоняваше предложенията за помощ от други страни, включително от САЩ.

Говорителка на еврокомисаря по развитието Андрис Пиебалгс обяви, че ЕС е готов да предложи хуманитарна помощ на Иран. По думите на говорителката Катрин Рей съюзът ще окаже помощ, ако такава бъде поискана от иранското правителство или от иранския Червен полумесец.

306 души са загинали, а над 3000 са били ранени по последни официални данни при двете силни земетресения с магнитуд съответно 6,3 и 6,4. Иранската полуофициална информационна агенция Фарс съобщи, че са били открити още тела. Местните власти изчислиха, че към 36 хиляди души са останали без подслон, посочва ДПА. Земетресенията поразиха в събота градовете Ахар и Варзаган и околните села в провинцията Източен Азербайджа.