В Австралия недоволни от представянето на олимпийците им
В Австралия недоволни от представянето на олимпийците им / Reuters

Президентът на Австралийския олимпийски комитет Джон Коутс изрази разочарованието си от представянето на спортистите от страната на Олимпийските игри до момента.

До края на Игрите остават едва седем дни, а Австралия има само 1 златен медал от общо 20 спечелени. Дори съседите им от Нова Зеландия, много по-малка страна като човешки и икономически потенциал, има три златни отличия. Провалът на плувците според Коутс, е най-сериозен. Неговите очаквания преди началото на състезанията били страната да спечели между 36 и 46 медала и също така да завърши в топ 5 на класирането при нациите. Австралийските плувци обаче имат едва едно златно отличие, шест сребърни и три бронзови, което е най-ниското постижение за странана от Олимпийските игри в Барселона през 1992-а година.

"Само с една дума мога да опиша ситуацията- разочарование. В Пекин отборът ни се върна с 46 медала общо, като 20 от тях бяха за плувците. След завращането ни ще направим няколко срещи и по най-бързия начин трябва да сме готови със стратегията за следващите три Олимпиади, обясни Коутс. Бившият спортист Кевин Госпър, който е и член на МОК, заяви пред телевизия АВС, че не е изненадан. Според него резултатите са в пряка зависимост от намаленото държавно финансиране за състезателите за олимпийски игри, наложено през 2009-а година.