Съдът пусна Веселин Георгиев - Батко да пътува в чужбина за лечение
Съдът пусна Веселин Георгиев - Батко да пътува в чужбина за лечение / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Съдът пусна бившия шеф на пътния фонд да пътува в чужбина за лечение
55700
Съдът пусна бившия шеф на пътния фонд да пътува в чужбина за лечение
  • Съдът пусна бившия шеф на пътния фонд да пътува в чужбина за лечение

Софийският градски съд отмени забраната за излизане от страната на Веселин Георгиев-Батко. Бившият директор на Републиканска пътна инфраструктура е подсъдим за престъпление по служба с цел облага.

Георгиев поиска от съда да бъде отменена забраната му за напускане на страната, тъй като страда от дискова херния, а лечението може да се проведе единствено в Мюнхен. Според съдия Петя Крънчева 4-годишната забрана за пътуване в чужбина на бившия шеф на Пътната агенция е продължила прекалено дълго и е неоснователна.

С демонстративен скандал от страна на съдия Петя Крънчева започна заседанието по делото срещу Веселин Георгиев. Повод за гневните забележки на Крънчева стана петминутното закъснение на един от съдебните заседатели. В днешното заседание по т.нар. процес „Батко” защитата на подсъдимия настоя да се отмени забраната му за напускане на страната. Причината е дискова херния на шийните прешлени, заради която на Георгиев е назначено лечение в Германия. След като съдът уважи искането му Петя Крънчева представи като мотив за решението си медицински свидетелства за влошено здравословно състояние на подсъдимия и определи наложената забрана като неоснователно тежка мярка.

„Пет години продължава един цирк, а вие си тръбите едно и също - 120 млн., Батко и Братко”, коментира пред съдебната зала Веселин Георгиев процеса.

До момента има три опита делото срещу Веселин Георгиев да тръгне в Софийския градски съд. Във връзка със системното отлагане на заседанията по процеса Георгиев заяви, че той самият най-сериозно страда от забавянето. Бившият шеф на Пътната агенция е обвинен в престъпление по служба. Според прокуратурата той системно е нарушавал Закона за обществените поръчки с цел да набави имотни облаги на братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Във връзка с назначената от Висшия съдебен съвет проверка на работата на съдия Петя Крънчева заради просрочени от нея дела, тя отказа да коментира пред журналисти темата.