Петър Паунов:Със знание също може да се изкарват пари, а не само със силикон
Петър Паунов:Със знание също може да се изкарват пари, а не само със силикон / Иво Кирилов, Дарик радио

25 деца ще получат общинска стипендия след като станаха ясни резултатите от проведения тест в Кюстендил. В него участваха 104 ученици от 8 до 11 клас.

"Младите хора от Кюстендил получиха шанс да докажат знания и умения. Опитахме се да провокираме с тези задачи, за да видим какво е нивото на ангажираност,отношения, взаимосвързаност,знание, комуникативност и изобретателност. Това бе инвестиция в младите хора, която не сме се колебали да правим в нито един момент. Всеки трябва да получи шанс за изява и да знаят, че и със знание може да се изкарват пари, а не само със силикон. Смятам, че даваме шанс на образованието срещу всичко отрицателно и пошло", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Приятно съм изненадан от грамотността на учениците, това значи, че някой си е свършил работата да ги научи. Доста са образовани, но по начин който се опитват да прилагат знанието по повод на конкретни казуси, каквито имаше на теста. Имаше и няколко деца, които са изпреварили в етичното си развитие средната извадка. Децата от Кюстендил са с достатъчно свободни умове. Разбира се има и работи, които са доста натегачески, като видимо хвалят кмета с цел да бъдат забелязани. Ние имаме метод, с който може да се различи натягането, не сме наказвали, за това, че някой харесва кмета. Нашата цел бе децата да се свържат с дадената тема. Оказа се, че при теста по- добри резултати са показали по- малките. В теста се вижда, че поколенческия проблем стои много ясно, затруднената комуникация в училището стои много ясно, но в същото време като цяло училището в Кюстендил се очертава като дружелюбно място, а не като гето. Децата показаха, че имат много добри идеи за развитието на училището. Част от учениците се опитват да дадат обяснение на човешкото поведение. Това означава, че образованието си е свършило работа до някаква степен. Сред работите имаше и използвани цитати от Фройд и Сартр, което е впечатляващо за тази възраст", каза председателят на комисията, която провери тестовете социалният антрополог Харалан Александров. По негово предложение и с подкрепата на кмета Петър Паунов ще бъде създаден Клуб за дебати, в който ще могат да участват освен наградените деца и всички желаещи, които имат идеи за развитието на училището.

Наградени са тези ученици, които са получили от 70 точки нагоре. При учениците от 8- 9 клас има 7 стипендии по 50 лв., 5 по 100 лв., 2 по 250 лв. и една по 270 лв. При ученици от 10- 11 клас има 5 стипендии по 50 лв., 2 по 100 лв., 2 по 200 лв. и една 250 лв.

В четвъртък в 10 часа ще станат ясни и имената на всеки от наградените ученици. Тогава комисията ще отвори работите и имената, за да се разбере срещу всяка работа, кое име стои. На 7 август ще бъде официалното награждаване.