Петима вече са подали проекти за стартиране на собствен бизнес
Петима вече са подали проекти за стартиране на собствен бизнес / DarikNews, архив

Пет проекта вече са подадени в Дирекция „Бюро по труда" - Стара Загора по схема „Насърчаване стартирането на проекти за развитие на самостоятелна стопанска дейност". За тези, които проявяват интерес има организирана приемна всеки четвъртък от 10:30 часа. Най-често задаваните въпроси са свързани със сферата на услугите, коментира Георги Гьоков - директор на „Бюрото по труда". Хората са се насочили главно към отварянето и разработването на автосервизи, автомивки и подобни.

В цялата страна са предадени 255 проекта по тази Схема, която се реализира по ОП „Развитие на човешките ресурси". Заложеният брой на проектите, които ще бъдат финансирани е 2500 за цялата страна. Всеки от одобрените кандидати ще получи по 20 000 лева, за да стартиране на малък и среден бизнес.

Предстои да стартира нова сесия за приемане на документи за включване в обучения по ключови компетенции и професионални умения. Към тях влизат и чуждоезиковите обучения, които са се оказали изключително успешни, коментираха от Дирекцията. Това ще стане в края на месец август - началото на септември. По досегашните програми „Аз мога" и „Аз мога повече" са подадени над 5000 молби като 4500 от тях са били одобрени. Друга програма, която ще има своето продължение е „Шанс за младите хора в България" - фаза 2.