КТ Подкрепа иска 330 лв. минимална заплата от 1 октомври
КТ Подкрепа иска 330 лв. минимална заплата от 1 октомври / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Ескалацията на цените на електроенергия, природен газ, вода и горива ще задълбочи още повече мизерията на българския народ. Това се казва в писмо на КТ "Подкрепа" до вицепремиера Симеон Дянков.

"Известно е, че България е най-бедната държава не само в Европейския съюз, но и в Европа и като че ли това обстоятелство не впечатлява Вас като финансов министър. Вероятно считате, че и този път българинът, който е свикнал с мястото си на дъното на всички класации, пак ще замълчи. Само че всяко нещо си има предел", заявява от КТ "Подкрепа".

Те припомнят някои тревожни тенденции в икономическата и социалната сфера – спад на БВП за четвъртото тримесечие на миналата година и в началото на 2012-а на тримесечна база, спад на брутната добавена стойност в икономиката. Според предварителни данни се очаква спад на икономиката и през второто тримесечие на годината, изтъква профсъюзът.

„Най-сериозният проблем за БВП, освен инвестициите, е катастрофалният спад на потреблението, което ясно говори, че възможностите на бизнеса и на населението са изчерпани. Нивото на лошите кредити надминава 24%, което също говори за огромни затруднения на бизнеса и населението", изтъкват синдикатите. КТ Подкрепа посочва кате негативни фактори и безработицата в страната, както и делът на сивата икономика.

"На фона на тази нелицеприятна картина, която характеризира първото полугодие на 2012 г., от 1 юли бизнесът и населението получиха нов ценови шок, и то при енергоносителите и горивата, които участват във всяка себестойност на стоки и услуги. Всички разчети за цената на живота, за прага на бедност, за ниво на доходите, трябва да оставим в историята. От началото на кризата 70% от българите са на "сиромашка" диета, т.е. те купуват стоки и услуги от най-ниския ценови сегмент", се казва в писмото.

КТ "Подкрепа" настоява за спешни мерки в политиката по доходите, с цел да се тушира социалното напрежение и ситуацията да не излезе извън контрол. Те предлагат: минималната работна заплата за страната да стане 330 лева от 1 октомври 2012 година, а от 1 януари 2013 година - 350 лева. Също от 1 октомври пенсиите, които не са индексирани три години, да се повишат с 15%, а от 1 януари 2013 г., да се повишат с още 10%. Друго предложение гласи от 1 октомври тази година работните заплати в бюджетната сфера, да се увеличат с 10%. Те подкрепят предложението за увеличение на енергийните помощи за най-бедните слоеве на населението.

Синдикатът настоява за свикване на извъредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на седмицата и обсъждане на направените предложения.