Опозицията възрази срещу законови промени за дърводобива
Опозицията възрази срещу законови промени за дърводобива / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Опозицията възрази срещу законови промени за дърводобива
55505
Опозицията възрази срещу законови промени за дърводобива
  • Опозицията възрази срещу законови промени за дърводобива

Държавните горски стопанства да могат да извършват добив на дървесина в размер до 25 на сто от годишното ползване на съответното териториално поделение по условия, предвидени в наредба, съгласувана със земеделския министър, това решиха депутатите с още одобрени текстове на второ четене от промените в Закона за горите. Емил Димитров от ГЕРБ разясни, че държавните горски стопанства ще добиват, ако други не са се явили на съответните търгове. Това щяло да бъде разписано в съответния поднормативен акт. Дървопреработвателните предприятия са пред фалит, предупредиха от БСП по време на дискусията.

Според Димчо Михалевски от БСП още повече се засилва неясната преценка на държавен орган, който ще каже кой е стратегически партньор на базата на непрекъснат цикъл и кой не е. „Нали разбирате, че създавайки тази ниша на един стратегически партньор, оценен от един държавен орган по изключително неясни текстове, ние отваряме много приятна магистрала за провеждане на корпоративни интереси в ущърб на държавните интереси", коментира депутатът.

Според него, оставайки текстовете, положението „не е добро", нарушава конкуренцията, ощетява държавните предприятия, ощетява прихода в държавните бюджети, намалява възможността да се правят лесоустройствени мероприятия и да се изграждат пътища.

По мнението на депутата от ГЕРБ Емил Димитров досега винаги горите са били на загуба и са дотирани от държавата, а откакто са създадени шестте държавни предприятия паричният обем, приходите им са увеличени с около 30 процента, без да се сече повече. „Тоест какво сме направили? Спряли сме кражбите от ваше време", обърна се той към опозицията.

Народната представителка от БСП Корнелия Нинова бе категорична, че на българския пазар има дефицит, дървопреработвателните предприятия са пред фалит и от вчера най-големите в България затварят.

Емил Димитров отговори, че от големите търгове са проведени пет и три от тях са спечелени от тези стратегически партньори, големи работодатели - Кроношпан, Свилоза и Монди.

Нинова обаче обвини колегата си, че е излъгал и обясни, че Свилоза не са спечелили и от три дни предприятието е спряно поради липса на суровина.