Бившият шеф на сигурността на „Ел Ал”: Има много лесни тактики да се хващат атентатори
Бившият шеф на сигурността на „Ел Ал”: Има много лесни тактики да се хващат атентатори / Reuters
Бившият шеф на сигурността на „Ел Ал": Службите за сигурност на летището в Бургас се провалиха при атентата
55489
Бившият шеф на сигурността на „Ел Ал": Службите за сигурност на летището в Бургас се провалиха при атентата
  • Бившият шеф на сигурността на „Ел Ал": Службите за сигурност на летището в Бургас се провалиха при атентата

Службите за сигурност на летището в Бургас са се провалили, защото не наблюдавали държанието на хората. Това обясни пред Дарик Исаак Йефет - бившият шеф на сигурността на националния авиопревозвач на Израел "Ел Ал".

Според Йефет има много прости тактики, които израелските служби от десетилетия ползват успешно, чрез които служителите по летищата по много лесен начин могат да хващат атентатори и да предотвратят опитите на тези атентатори да влизат в летищата. Всичко това е възможно дори без да се слагат технически мерки за сигурност като скенери, които терористите намират начин как да заобиколят.

„Ще ви дам един много ясен отговор. В "Ел Ал" нямаше дори да позволим да се стигне до подобен атентат. Ние не чакаме нещо да се случи, та чак след това да разследваме и да се чудим къде сме сгрешили. Всъщност аз много се зарадвах на изказванията на премиерите на България и на Израел, че отношенията между тях са толкова добри. Това означава, че вие спокойно можете да се обърнете към „Ел Ал" за помощ и за съвети", добави още Йефет.

За Дарик Исаак Йефет каза и защо според него мерките за сигурност в Бургас са се провалили: „Факт е, че хиляди хора идват в България на почивка от Израел и целият свят знае, че тези хора са мишена и цел за терористи. Всички знаем колко много пъти израелските служби са получавали информации за готвени атентати, които са предотвратявали. Също така много добре знаем, че и най-доброто разузнаване не може да хване всеки един готвен атентат. И точно заради това най-простото нещо, което службите за сигурност на летището в Бургас можеха да направят, а не направиха, е да имат едни добре обучени агенти, които да правят само едно-единствено нещо - да се разхождат из терминала, както и да се оглеждат за подозрителни лица, които също просто се разхождат безделно и се държат различно от всички останали пътници".

Йефет добави, че е гледал кадрите с терориста, как се е разхождал из терминала: „Та в неговото държание нямаше нищо нормално! Да - има пътници, които се притесняват по летищата, но конкретният начин на държание точно на този човек е фрапиращ за един опитен агент на сигурността. Той непрекъснато се разхождаше напред-назад, при това с две тежки чанти на гърба и на корема, които за миг не остави на земята. Освен това - беше съвсем сам! Пътниците просто не вървят толкова много, те сядат, почиват си, оставят си чантите на земята... Плюс това, уж е на "Пристигащи", но не дава впечатление, че чака някого. А и с никого не разговаря. Просто не се държеше нормално. Атентаторът в България е имал фалшив документ, нали така? Това е огромен знак. Защо хората на границата не са забелязали това? Днес има скенери, които веднага могат да проверят дали даден документ е фалшив или не - това е машина, но ползвана правилно от един мислещ граничен служител тя дава едно огромно предимство. Даже без машината - гледаш личните данни - рождената дата на документа отговаря ли на възрастта на човека, който стои срещу вас? А пък ако е истински паспортът, погледнете визите. Ако този човек е пътувал из половината арабски свят, включително в Афганистан или Пакистан където знаем, че се провежда обучение за терористи, та това е червена светлина - разпитайте тези хора по-подробно".

По думите му ако от летищните власти имаше агенти, които да бдят, те веднага щяха да го набележат и да отидат, за да си поговорят с него. „Всичко това, което Ви обяснявам в момента, се нарича "профилиране" и именно това правим в „Ел Ал". Аз съм силно убеден, че при наличието на наши агенти, този човек на момента щеше да бъде разследван. Дали има билет, паспорт, кого чака..., изобщо какво търси там! От него се изискват отговори на едни изключително прости въпроси, които обаче много ще го затруднят, ако не е редовен пътник. И именно за това става въпрос", каза още Йефет.

Той посочи, че мъжът е трябвало да бъде попитан къде е отседнал. „В случая той беше отседнал във Варна! Но нали и във Варна има международно летище - тогава какво търси на летището в Бургас! Затова, кажете ни - кого чакате, от кой полет, от коя държава, кой конкретен пътник - нали авиокомпаниите имат пълни списъци? За секунди може да се провери", добави още Исаак Йефет.