Генерал Али Мамлюк оглави сирийската Служба за национална сигурност
Генерал Али Мамлюк оглави сирийската Служба за национална сигурност / netinfo

Генерал Али Мамлюк оглави Службата за национална сигурност, която контролира целия сирийски апарат за сигурност, съобщи Франс прес.

Ген. Мамлюк, който досега ръководеше управлението за държавна сигурност поема службата за национална сигурност, с ранг на министър и ще управлява целия апарат по сигурността. Той ще е пряко подчинен на президента Башар Асад, посочи източник от силите за сигурност.

Бившият директор на военната сигурност в Дамаск генерал Рустум Газале беше назначен за шеф на политическата сигурност, а Дуб Зайтун, който заемаше досега този пост, става шеф на Държавна сигурност. Това значително преустройство се извършва по-малко от седмица след атентата от 18 юли, нанесъл тежък удар на службите за сигурност на режима.

При атентата загинаха министърът на отбраната Дауд Раджиха, неговият заместник и шурей на Башар Асад Асеф Шаукат, шефът на Националната сигурност Хишам Бехтияр (починал в болница от раните си) и бившият началник на генщаба ген. Хасан Туркмани - помощник вицепрезидент и ръководител на Висшия антикризисен комитет. До момента в тежко състояние в болница се намира министърът на вътрешните работи ген. Мохамед аш Шаар, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Сирийските бунтовници се сражават със силите на Асад в град Алепо. Бунтовниците предприеха настъпление за завземане на центъра на града и се бият със сирийски войници и служители на разузнаването пред портите на Стария град, вписан от ЮНЕСКО в световното културно-историческо наследство, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местни жители и активисти на опозицията, предава БТА. В северните покрайнини на Алепо през изминалата нощ силите на Асад са убили със сълзотворен газ и картечници 15 души в градския затвор, казаха активисти, разговаряли с оцелели затворници.

Алепо е разтърсван от нови боеве, като бунтовническите предградия са обстрелвани от хеликоптери, предаде Франс прес, позовавайки се на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Правителствените сили за превзели с щурм кварталите Кадам и Аасали - две от последните убежища на бунтовниците в Дамаск, посочи АФП, позовавайки се на същия източник. След щурма войници извършват обиски и арести.

Сирийските власти обявиха, че са арестували предполагаемия извършител на бомбения атентат миналата седмица, при който бяха убити четирима висши представители на сирийските служби за сигурност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на иранска информационна агенция.

Заподозреният работел в централата на Службата за национална сигурност в Дамаск, където беше извършено нападение, посочва агенция Фарс, цитирайки сирийския депутат Мохамад Захир Ганум.