Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност
Отбелязваме Европейския ден за пътна безопасност / Дарик Нюз - архив

С изложба на детски рисунки в Художествена галерия, Добрич се включва в отбелязването на Европейския ден за пътна безопасност.

В Областна администрация по този повод се организира среща между деца от програма Еко лято при Общински младежки център с представители на Областната дирекция на МВР.

В писма до кметовете, Областният управител Желязко Желязков призова общините за съпричастност и отбелязване по подходящ начин на Европейския ден. „Това ще бъде знак за общата убеденост, че само с постоянна ангажираност и отговорност към проблема от страна на родители, учители, общини, държавни институции, неправителствени и браншови организации, бизнеса и медиите, може да се осигури безопасност по нашите пътища. В името на живота и здравето на хората” – се казва в писмото на губернатора.

Европейският ден за пътна безопасност се отбелязва по решение на Европейската комисия на 25 юли за четвърти път. През настоящата година той е посветен на младите хора като участници в пътното движение. По информация на комисията, пътнотранспортните произшествия са една от главните причини за високата смъртност сред младежите от 15 до 24. Статистиката сочи, че всеки месец, в страните членки на ЕС, 500 младежи стават жертви на ПТП. Ежегодно на територията на Европейския съюз около 6000 млади хора губят живота си, а повече от 60 000 получават сериозни наранявания. В нашата страна през 2011 г. от ПТП са загинали 120 младежи и са били ранени 1895.