Пъстра трапеза за четвърти път в Джулюница
Пъстра трапеза за четвърти път в Джулюница / DarikNews.bg, архив

За четвърта поредна година лясковското село Джулюница посреща най-пъстрата трапеза от вкусовете и ароматите на традиционните български гозби. Кулинарният фестивал "Пъстра трапеза" събира тази неделя десетки участници в родното село на сумиста Калоян Махлянов-Котоошу.

Шеф Пеньо Иванов, организатор на единствения пътуващ кулинарен фестивал "Пъстра трапеза", и журито за пореден пък ще поемат нелеката задача да оценяват най-оригиналните и вкусни ястия от региона. Освен кулинари от Лясковец се очакват и участници от селата Добри Дял, Драгижево, Бряговица, Мерданя и други.

В унисон с горещите летни дни е менюто, което ще приговят кулинарните майстори. То включва "Бирено мезе", което се приготвя от стар хляб, олио и шарена сол, традиционната шкембе чорба, салатата със звучното име "Дан Колов" от патладжани, червени чушки, лук, чесън, домати и сирене, и "Пълнени чушки".

Всички участници и гости ще могат да видят и как работи шеф Иванов на новата си професионална количка, на която приготвя запазената си марка по време на фестивалите - ароматен зрял боб.