НОИ е спестил от пенсии, безработица и майчинство
НОИ е спестил от пенсии, безработица и майчинство / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 48 милиона лева е спестил Националният осигурителен институт през първите шест месеца на тази година в сравнение със заложените разходи в бюджета на държавното обществено осигуряване. Това показва предварителният отчет за изпълнението на бюджета. Най-голяма е икономията при разходите за пенсии, където са спестени 33,4 милиона лева. За същия период е отчетен преразход в изплащането на болнични, като разходите са се увеличили с над 15 милиона лева спрямо планираното.

Спестените над 33 милиона лева от разходите за пенсии формират икономия от 0.9 процента спрямо планираното. Разходваните средства са стигнали до близо 2 милиона 219 хиляди лица с право на пенсия.

Средната пенсия за възраст и осигурителен стаж през този период е била 295 лева и тази стойност е с 2.2 процента по-висока спрямо същия период на миналата година. По-ниски са били разходите при обезщетенията за безработица и майчинство. В контекста на спадащото след март официално ниво на безработицата НОИ е направил с 13,3 милиона по-малко разходи за този вид обезщетение, а от майчинството са спестени близо 11 милиона лева.

С постигнатата икономия се очаква да бъдат компенсирани допълнителните разходи за изплащане на по-високата минимална пенсия за стаж и възраст, която от 1-ви юни е 145 лева, вместо 136 лева. За шестмесечния период НОИ е изхарчил с 11.8 процента повече средства за болнични, отколкото е заложено в бюджета. Средното изплатено обезщетение се е увеличило с близо 6 процента.