Учредиха ВиК асоциацията
Учредиха ВиК асоциацията / Иво Кирилов, Дарик радио

Учредена бе ВиК асоциация за обособената територия на „Кюстендилска вода" ЕООД. Това стана на среща на кметовете на 7- те общини, инициирана от областният управител Владислав Стойков. В асоциацията не влизат общините Дупница и Сапарева баня.

"Още през зимата на 22 декември бе учредена асоциацията. Тогава гласувахме това решение. На референдума на 23 септември кюстендилци ще решат дали да излезем от тази асоциация", заяви кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"В МРРБ нямат такова решение, за това трябва да бъде гласувано днес. Тогава е нямало определени мандати от страна на Общинските съвети на 7- те общини. След влизането в сила на промените в Закона за водите, Дупница и Сапарева баня също ще бъдат включени във ВиК асоциацията. Ще бъде избран и един общ ВиК оператор, след което ще бъде определена и една обща цена на водата ", каза областният управител Владислав Стойков.

Кметовете на Кюстендил, Бобов дол, Рила, Кочериново, Бобошево,Трекляно и Невестино ще подпишат и протокол за създаването на асоциацията. Това ще стане по- късно днес.