Къща, приютявала Левски в Ловеч, тъне в забрава и разруха
Къща, приютявала Левски в Ловеч, тъне в забрава и разруха / archiv.DarikNews

Къщата в Ловеч на сподвижника на Левски Христо Цонев - Латинеца е забравена и се руши. Това е единствената оцеляла къща, в която е нощувал Левски. Тя се намира в квартал „Дръстене" точно под Ловешката средновековна крепост и на 5 минути път пеша от паметника на Апостола. Тук обаче не идват туристи, входната порта я няма, катинар виси на вратата. Това видяха ловешки журналисти в навечерието на честването на 175 години от рождението на Апостола.

Ловешки творци поднесоха цветя на паметника на Левски след рецитал в Клуба на дейците на културата под мотото „Апостоле, в този вечен град, ти си разлюляно от люляци небе". От паметника по идея на поетесата Алина Стоянова те се отправиха към дома на Латинеца, в който през 60-те години на миналия век е имало музейна сбирка. Експозицията е показвала бита на бедно ловчанско семейство от 60-те и 70-те години на 19 век. Днес обаче всичко е обхванато от забрава и разруха. През счупените прозорци може да се надникне вътре, но къщата е опразнена. Стари варошлии разказват, че под огнището е имало тунел, който водел към мазата и към таен изход от къщата. Това е и единствената оригинално запазена къща от времето на Левски без реставрация и промени. През 90-те години, вандали многократно са разбивали къщата и през 1995 година тя затваря врати.

За къщата на Латинеца, който е и съдържател на Къкринското ханче, само се споменава в някои туристически справочници. В Уикипедия за Латинеца пише: „Христо Цонев е роден през 1848 година в село Къкрина, Ловешко. Учи в родното си село. В началото на 60-те години на 19 век емигрира в Сърбия. Участва във Втората българска легия в Белград (1867-1868). Тук се запознава с Васил Левски. След нейното разтуряне живее кратко във Влашко. Установява се в Ловеч и построява своя къща в махала Дръстене, където Левски често намира подслон и подкрепа".

„Тази къща е красива, възмутена съм от състоянието, в което я откриваме сега, виждала съм я в друг вид. Градчето ни трябва да съхрани стъпките, завета и атмосферата, в която е живял Левски", изрази мнението си поетесата Алина Стоянова.