Дянков: Никой не е роден митничар
Дянков: Никой не е роден митничар / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Дянков: Никой не е роден митничар
55282
Дянков: Никой не е роден митничар
  • Дянков: Никой не е роден митничар

Митничари ще протестират срещу преместването на централата на Агенция „Митници" в Русе. Пред Дарик Стефан Стефанов от инициативния комитет за протеста заяви, че опитният служител „не е резервна част или дограма", за да се смени и системата да започне да функционира по-добре. Според митничарите правото им на свободен избор е нарушено, а с евентуалното преместване на цели семейства от София в Русе „ще бъдат разбити човешки съдби". Отговорът на финансовия министър бе лаконичен: „Никой не е роден митничар".

Системата на митниците ще буксува, ако централата бъде преместена в Русе. Така вместо по-голяма събираемост на приходите, ще постигнем по-малка, категоричен е Стефан Стефанов от агенцията. И още - проблемът с безработицата в града няма да се реши с преместването на митницата, защото по думите му даже и половината служители на митниците да тръгнат за Русе, ще тръгнат със своите половинки, които ще останат без работа и ще се влеят на пазара на труда там и ще се конкурират с местните хора.

Отговорът на финансовия министър Симеон Дянков: „Реформата е решена. Ще стане. Въпрос на време е. И никой не е роден митничар, както никой не е роден чиновник, банкер, така че работа много за тези, които искат да я заемат".

Убеден съм, че ако някои хора решат, че не искат вече да са митничари, други ще дойдат и ще си свършат добре работата

- финансовият министър Симеон Дянков

Той допълни, че при последните конкурси в агенцията е имало по сто кандидати за едно място. Министърът заяви, че има достатъчно кадърни хора и изрази убеждението си, че ако някои решат, че не искат вече да са митничари, ще дойдат други и ще си свършат добре работата.

Стефан Стефанов припомни, че както никой не е роден митничар, така и никой не е роден държавник. „Подмяната на един държавен служител с опит не е подмяна на дограма в Министерството на финансите. Подмяната на един държавен служител с опит не може да стане с един човек без опит. Ние не сме резервни части на машинка, които могат да бъдат купени във всеки магазин и да бъдат подменени механично", каза той.

Протестът ще е в четвъртък от 17,30 часа. Шествието ще тръгне от Агенция „Митници" и ще приключи пред финансовото министерство.