Увеличават цената  на водата?  Понасяме до 4,90 лв на куб. м.
Увеличават цената на водата? Понасяме до 4,90 лв на куб. м. / netinfo


С около 10 стотинки на куб. метър ще се увеличи цената на водата в Казанлъшко. За семейство средното увеличение на месечната сметка за вода , при нормална консумация ще е от порядъка на 1 лев.
Това става ясно от писмо на инж. Тотьо Ангелов- ръководител на ВиК- район Казанлък. Изчисленията на шефа на дружеството показват, че средно с лев ще нарасне сметката на едно семейство при новите цени. Като мотив за увеличението се посочва увеличената цена на ел. енергията , която на практика завишава разходите на водното дружество с 15%.


От разпространеното становище на ВИК- началника до жителите ан Община Казанлък се казва още, че В и К район Стара Загора има инвестиционна програма, която е съгласувана с общинското ръководство на Казанлък. На база тази инвестиционна програма от есента на миналата година до момента, са поменени 1000 м водопроводна мрежа в кв. „Васил Левски", 400 м водопровод по ул. „Александър Стамболийски" и 1000 м водопровод по ул. „Петьо Ганин". До края на тази година предстои да се реконструират още 2000 м водопроводна мрежа в община Казанлък. В близко време ще започнат дейностите по смяна на водопроводната мрежа по главната улица - бул. „Александър Батенберг" в пресечката от бул. „Розова долина" до ул. „Д-р Христо Стамболски".
Паралелно с това на практика 12 хиляди души от община Казанлък, живеещи в селата Шейново, Бузовград, Кънчево, Овощник, Розово, Ръжена и Черганово, заплащат наполовина цената на водата, заради факта, че там водата достига до населението по гравитачен, а не по помпажен път.
За тези населени места цената на водата ще си остане същата ,тъй като помпажната вода към тях е малък процент, който водното дружество можело да си позволи да поеме като разход.


От ВиК район Казанлък твърдят, че по данни на Националния статистически институт, социалната поносимост на населението в област Стара Загора за цена на водата е 4.90 лв. за куб.м без ДДС, която е в пъти по-висока от сегашната.