Уволниха съдия Мирослава Тодорова
Уволниха съдия Мирослава Тодорова / снимка: БГНЕС, aрхив

Председателят на Съюза на съдиите в България съдия Мирослава Тодорова е уволнена дисциплинарно заради забавени мотиви към дела. Решението е на Висшия съдебен съвет. Главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев отказаха да коментират уволнението на Тодорова.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с четири години и осем месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

По жалба на съдия Мирослава Тодорова бе образувано дело за уронване на престижа срещу вътрешния министър Цветан Цветанов. Причината са две последователни интервюта на Цветанов, в които той обвини Тодорова в "обвързаност" с организираната престъпност, защото забавила мотивите към 8-годишната присъда на Васил Маникатов. Според съдия Тодорова вътрешният министър е разгласил неверни и позорящи обстоятелства както за съдийската й работа, така и за нея като председател на Съюза на съдиите. Делото беше отложено от Районният съд в Пловдив за септември заради негоден запис.

Реакции след уволнението на Мирослава Тодорова:

Съдии от три столични съдилища и от Върховния касационен съд смятат да отложат делата си и да се съберат на протест утре пред сградата на ВСС заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите. Във „Фейсбук" също е организирана група за протест.

Според Българския хелзинкски комитет, ако случаят с уволнението на съдия Мирослава Тодорова отиде в Страсбург, България със сигурност ще бъде тежко осъдена за злоупотреба с публична власт. Това коментира Маргарита Илиева. По думите й обществото трябва да е на ясно, че премахването на Тодорова не е заради дисциплинарни нарушения, а заради критичната й позиция срещу властта. Публичното й говорене против статуквото в управлението на съдебната системата е причината тя да бъде наказана от ВСС, коментира Илиева. Според БХК този състав на ВСС многократно е доказал по време на мандата си, че е зависим от изпълнителната власт и уволнението на съдия Тодорова със сигурност е политическа поръчка.

Трябва да се мери с еднакъв аршин и всички съдии, които са забавили дела, трябва бъдат обекти на дисциплинарни санкции в случаите, когато това е така, коментира правосъдният министър Диана Ковачева. По думите й България има много сериозен проблем със забавените дела и това личи по множеството дела в Страсбург. Според нея много сериозно трябва да се изследва и въпросът за натовареността на съдиите.

Според председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който пръв сигнализира ВСС за забавените дела на съдия Мирослава Тодорова, на всеки трябва да бъде потърсена отговорност. Той е категоричен, че „не може да има реформатор, който не си изпълнява служебните задължения". Пенгезов отрече да има връзка между уволнението на Мирослава Тодорова и това, че тя заведе дело срещу министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов: „Безобразията, които е вършила тази колежка, са продължавали години и се е възползвала от положението си на председател на Съюза на съдиите в България да я прикриват и да не й потърсят отговорност. На всеки трябва да бъде потърсена отговорност в края на краищата. Не бива да се говори за искане на реформи и за неизпълнение на служебните задължения. Това е безсрамие и безочие".

Съдия Мирослава Тодорова е имала и други нарушения, освен забавянето на мотивите по три дела. Божидар Сукнаров е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), който е участвал в дисциплинарния състав, предложил уволнението на съдия Мирослава Тодорова заедно с Димитър Фикиин и Светла Данова. Божидар Сукнаров посочи още, че съдия Тодорова има и друго дисциплинарно дело с подобни мотиви, с което също е наказана с намаляване на трудовото възнаграждение.

Всеки, който допусне нарушение, трябва да бъде наказан, но в случая става дума за избирателно наказание, каза говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова. Тя не изключи възможността да е подбран и за това, че в момента се провеждат изборите на кандидат-членове на новия ВСС и избори за делегати. Толкова строго да се прилага законът спрямо един конкретен съдия, който иначе е отличен професионалист и то за нарушения, които не само той допуска, но той ръководи една организация, която има дързостта да критикува, допълни тя.