София

1014 свободни места в гимназиите за трето класиране след 7 клас

9 юли 2012 17:04 / обновена на 9 юли 2012 | Автор: Димитър Панев

1014 свободни места в гимназиите за трето класиране след 7 клас
© Sofia Photo Agency  

1014 са свободните места в столичните гимназии за трето класиране на ученици, завършили 7-и клас. Това съобщи началникът на регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева. Тя допълни, че 930 от незапълнените места са без квоти, а от останалите 84 места, 30 са за момичета, а 54 - за момчета. Според Кастрева това доказва, че тази година сред кандидат-гимназистите отново момичетата са по-трудолюбивите и по-прецизните в избора си. Свободни места има във всички софийски училища, с изключение на Немската гимназия.

Учениците, които не са подали заявление за първо класиране, могат да участват за трето, стига да имат успешно издържани изпити по български език и математика. Ако обаче са били записани на първия или втория етап от класирането, то за третия трябва да предоставят в училището-гнездо оригиналното удостоверение за завършен седми клас, допълни Кастрева: „В Немската няма, в Първа английска езикова гимназия има две места за младежи, във Втора английска - едно място за девойки и пет за младежи, в Испанската има две места за девойки и три за младежи и във Френската гимназия има по четири места за младежи и за девойки".

Тази година децата с недобре подредени желания са над 200, каза Кастрева и допълни, че по този въпрос от инспектората вече дават консултации на родителите: „Изключително важно е на трети етап на класиране родителите внимателно да направят своя избор, той да бъде достатъчно разумен. Всяко изтегляне на оригиналните документи от ученици, вече записали се в определено училище, означава, че те губят мястото си в това училище.

От инспектората са категорични, че недобре подредените желания в един момент могат да оставят детето извън училището.Етикети: ученици, гимназии, изпити

Напиши коментар

  • Име *:

    Полетата отбелязани със * са задължителни!
  • Коментар *:

  • Код за сигурност *:

    security code

    Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Акцент

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още