Три плажа с фекални стрептококи над нормите
Три плажа с фекални стрептококи над нормите / Dariknews, архив

Водите на плажовете „Панорама”, под пречиствателната станция на Златни пясъци, „Аспарухово” и „Централен” са показали леки отклонения по отношение на чревните ентерококи или т. нар. фекални стрептококи. Данните са на базата на взетите проби през юни. Това съобщи за Дарик д-р Веселина Божилова, главен инспектор в Регионалната инспекция по здравеопазване. Въпреки измененията, няма нищо тревожно и плажуващите нямат повод за притеснение, успокои д-р Божилова.

Предстои установяването на точната причина и източник на фекалните замърсители, след като бъдат обработени повторните проби. Вероятно става въпрос за старо замърсяване или далечно, защото ентерококите не могат да са от прясно замърсяване, уточни здравният инспектор. Според специалистите замърсителят може да е довлечен от други плажове или друго място, но това е въпрос само на предположения.

По отношение на наличието на Ешехирия коли, което е следствие от прясно замърсяване, плажовете отговарят на изискванията. Само при нередности в този случай инспекцията може да отреагира, а по отношение на ентерококите има само препоръчителни норми, уточни д-р Божилова. При тревожни данни концесионерите и инспекцията са длъжни да информират плажуващите с табели, на които има специално обозначено поле за изнасяне на такава информация.

Два варненски плажа въобще не стават за къпане заради мръсна вода, а десет са получили отлична оценка в последния доклад за 2011 г. на Европейската агенция за околната среда. Ежегодното изследване за качеството на водите за къпане, имащо за цел да ориентира туристите при избора им, определя българските плажове като едни от най-мръсните на континента.

Най-проблемните места във Варна са Офицерският плаж и „Панорама” под пречиствателната станция на „Златни пясъци”. Качеството на водата там е оценено като „лошо”.

В отлично състояние са плажовете „Кабакум”, „Фичоза”, „Черноморец”, „Паша дере”, „Слънчев ден”, „Минерален басейн” и „Голям плаж” в курорта „Св. св. Константин и Елена”, „Ривиера” и „Морско казино” в курорта „Златни пясъци”. Плажовете „Слънчев ден” и „Бриз Буните” този сезон са отличени с межуднардония сертификат „Син флаг”, който се присъжда за качество, чистота и безопасност.

Като „добро или задоволително” е определено качеството на водата на Централния и Южен плаж във Варна, на ивицата в квартал „Аспарухово”, както и на „Сейнт Елиас” и „Малка Ривиера” в курорта „Св. св. Константин и Елена”.