Дойчин Дочев отнесе голямата награда на 15-та балетна среща в Добрич
Дойчин Дочев отнесе голямата награда на 15-та балетна среща в Добрич / Дарик Добрич

22-годишният Дойчин Дочев спечели Голямата награда на 15-а Национална среща на млади балетни изпълнители "Анастас Петров" в Добрич. Той работи в Софийската опера и балет и се явява в конкурса за трети път, като вече е отличаван в категория "младша възраст".

При участниците между 20 и 26 години ("старша възраст"), които тази година бяха 6 души, журито раздаде само две първи награди - на Венера Христова и Георги Банчев.

В "младша възраст" (от 15 до 19 години) на първо място са класирани Памела Валентинова и Цветан Станков, втори се подреждат Жаклин Огнянова и Даниел Тичков, трето място при момичетата делят София Евгениева и Вяра Иванчева, при момчетата трети е Михаел Белилов. Всички 25 участници в тази категория са възпитаници на Националното училище за танцово изкуство - София.

Мария Йорданова от София стана носител на специалната награда за артистичност на Фонд "Нина Кираджиева". Поощрения за съвременна хореография получават Анна Донева и Георги Аспарухов. Неговият танц е посветен на трагично загинала наскоро в пътен инцидент колежка на балетистите, обясни председателят на журито Ясен Вълчанов. Поощрени бяха и педагозите Милена Симеонова и Росен Канев.

От Фондация "Международен балетен конкурс - Варна" поканиха премираните да се включат и в надпреварата в морския град. Министерството на културата дава едногодишни стипендии по 135 лева месечно на ненавършили 18 години учащи в дневна форма в българско училище по изкуствата. Избраните са Жаклин Огнянова, Памела Валентинова, Даниел Тичков и Михаел Белилов.

 

Част от тазгодишното жури - Ясен Вълчанов, Веса Тонова, Диана Райнова и проф. Лиляна Драгулева. На снимката отсъства Любомир Кацаров, който също бе сред оценяващите.

Зам.-кметът на Добрич Камелия Койчева награждава Дойчин Дочев

Дойчин Дочев и партньорката му Венера Христова след танца им по музика на Шуберт във втори тур "съвременна хореография"