Приключи работата върху големият археологически комплекс на терена на АМ Струма
Приключи работата върху големият археологически комплекс на терена на АМ Струма / Маргарита Петрова, Дарик Кюстендил

Голям археологически комплекс проучиха за последните 4 месеца екип от 12 археолози в района на село Дяково. В неделя те приключват работа.
12 декара са проучили археолозите. Разкрили са комплекс, който представлява център на голямо стопанско имение през късната римска епоха. Функционирал от средата на 3 век до първата половина на 5-ти век. Комплекса, който са проучили се състои от няколко сгради, в които се е прибирала и обработвала продукцията, която са добивали от нивите, има помещения в които са обработвали суровини свързани с отглеждането на животни. Продукцията се е складирала в помещения и от там е била разпределяна към пазарите, обясни ръководителят на разкопките Румен Спасов.

Намерени са много монети, делви, предмети от бита, които дават информация за живота кипял по тези земи. Работата на археолозите обаче няма да свърши с приключване на разкопките предстои експонатите да се проучат допълнително. Ще има изложби в Дупница, Кюстендил и Дяково, обясни Румен Спасов.

Освен археолози и специалисти от музеите в Кюстендил и Дупница на този обект са работили и техни колеги от Благоевград, Самоков, Археологически институт, Попово, Сандански, магистри от Търновски и Софийски университети. 12 археолози допълниха историята на България след тези разкопки. 60 човека работиха на обекта - предимно жители на Дяково и Дупница. Върху този терен минава АМ „Струма".