Търсят висококвалифицирани кадри в сферата на металообработването
Търсят висококвалифицирани кадри в сферата на металообработването / sxc.hu

Безработицата в Стара Загора е с 4.3 % по-ниска от средната за страната. В региона регистрираните безработни в Бюрото по труда са 14 627 души, което е 9.9% от икономически активното население от областта. 5 241 са регистрираните в Стара Загора. В цялата страна има регистрирани общо 360 114 безработни, което представлява 11% от работоспособното население. В Испания безработицата е 22 % и 25 %, направи сравнение директорът на Бюрото по труда в Стара Загора Георги Гьоков.

Към момента най-голямо е търсенето на висококвалифицирани кадри в сферата на металообработването. Например шлосери, монтьори, заварчици с висок разряд много бързо започват работа, коментира Гьоков.

В последните няколко години намалява броят на хората, които отказват подходяща за тях работа, предложена им от Бюрото по труда. През 2007 - 2008 година това е била честа практика. При подобна ситуация се прекратява регистрацията на гражданина, обясниха от Дирекцията. Има и случаи, в които безработното лице прави компромис с образованието си и започва по ниско квалифицирана работа.