Величка Цанова се жалва в Страсбург от избора на председател на СГС
Величка Цанова се жалва в Страсбург от избора на председател на СГС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изборът за председател на Софийския градски съд (СГС) стигна до съда по правата на човека в Страсбург. Класираната на второ място Величка Цанова подаде жалба пред съда.

Цанова съди държавата заради това, че не й е осигурено право на справедлив процес. Освен това адвокатите й искат жалбата да бъде разгледана приоритетно, заради особената важност на въпросите, които се поставят с нея и които засягат независимостта на съдебната власт в България като цяло.

В жалбата на Цанова се говори за тревожна продължителна тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт у нас чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища.

В няколко поредни доклада на Европейската комисия по отношение на България се поставя остро проблемът със съмнителните и неубедителни за обществото назначавания и повишавания в съдебната система, като един от примерите за това е случаят с назначаването на председател на СГС, припомнят Цанова и адвокатите й.

Изборите в съдебната система трябва да бъдат направени изключително на основата на качествата на кандидата, а не на субективни причини, като лични, политически интереси или други, се посочва в жалбата.