Цветанов има чисто съдебно минало, стана ясно на делото срещу него за клевета
Цветанов има чисто съдебно минало, стана ясно на делото срещу него за клевета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов има чисто съдебно минало, стана ясно на делото срещу него за клевета
54694
Цветанов има чисто съдебно минало, стана ясно на делото срещу него за клевета
  • Цветанов има чисто съдебно минало, стана ясно на делото срещу него за клевета

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е с чисто съдебно минало. Това показа справка от свидетелството му за съдимост, представено пред Пловдивския районен съд от адвокатите на вицепремиера.

Технически негоден запис на интервю на Цветанов пред bTV от 24 януари стана причина за отлагане на делото, заведено от председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова срещу вътрешния министър.

Делото за клевета и уронване на престижа е отложено за 18 септември.

Съдът постанови да бъде изпратено писмо до Люба Ризова, директор на „Новини и актуални предавания" в bTV, с искане да бъде изпратен в съда технически годен презапис на предаването с участието на Цветан Цветанов.

Магистратите удовлетвориха молбата на адвокат Даниела Доковска, която представлява съдия Мирослава Тодорова, по делото да бъдат приети като доказателства протоколи от заседания по процеса на сочения за наркобос Васил Маникатов. Неговото име е споменато от вътрешния министър Цветан Цветанов, когато е говорил, че Тодорова покровителства организираната престъпност.

Защитникът на Цветанов, адвокат Десислава Добрева, се противопостави на присъединяване на тези писмени доказателства, защото според нея нямат отношение по делото. Съдът обаче ги прие. Към делото ще бъдат приложени и други документи - публикации, писма и становище на Съюза на съдиите, доклад на делегацията на европейската асоциация на съдиите.

В съдебна зала защитниците на Тодорова и Цветанов влязоха в спор. Според Доковска делото трябва да се гледа приоритетно, тъй като съдия Мирослава Тодорова продължава да гледа дела, свързани с организираната престъпност, и желае името й да бъде изчистено. Защитничката на Цветан Цветанов е на мнението, че казусът не е приоритетен и следва да се гледа като останалите дела.