Археолозите от „Струма” притеснени от започващия строеж на автомагистралата
Археолозите от „Струма” притеснени от започващия строеж на автомагистралата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Археолозите от "Струма" притеснени от започващия строеж на автомагистралата
54684
Археолозите от "Струма" притеснени от започващия строеж на автомагистралата
  • Археолозите от "Струма" притеснени от започващия строеж на автомагистралата

Разкопките на уникалния тракийски некропол от 9 - 4 в. пр. Хр., открит по трасето на автомагистрала "Струма", са заплашени заради започващите на 1-ви юли строителни работи по Лот 1. Крайният срок археолозите да приключат работа на обекта е 30 юни.

Пред Дарик ръководителят на археологическия обект Филип Михайлов заяви, че все още 10 каменни могили от некропола, в който се твърди, че е бил погребан Филип Македонски, не са проучени заради дъждовните дни.

Относно твърдения дали наистина Филип Македонски е бил погребан там, Михайлов заяви, че при работата на обекта не е открита гробницата му.

"Обектът, на който се натъкнахме съвсем случайно, е изключително голям некропол. За момента разкритите структури по трасето на автомагистралата са над 300 метра. Гробните съоръжения видимо излизат в североизточна и в югозападна посока извън рамките на трасето на автомагистралата", обясни още Михайлов.

"Това, което ние се опитваме да направим, е максимално бързо да освобождаваме участъците, които са необходими за строеж на магистралата, тъй като все пак обектът е 300 метра, не е 3 километра. Строителите могат да работят от двете ни страни, а ние междувременно да допроучим некропола", добави още археологът.

По думите му това е обект, по който ще бъдат равнявани от тук насетне останалите обекти от този тип в региона. "Като казвам региона, имам предвид Балканите, вероятно и не само Балканите", добави още Филип Михайлов.