Родителски комитети поискаха Религията да стане задължителен учебен предмет
Родителски комитети поискаха Религията да стане задължителен учебен предмет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Родителски комитети поискаха "Религията" да стане задължителен учебен предмет
54625
Родителски комитети поискаха "Религията" да стане задължителен учебен предмет
  • Родителски комитети поискаха "Религията" да стане задължителен учебен предмет

Родителски комитети поискаха "Религията" да стане задължителен учебен предмет в българските общообразователни училища и детските градини. Родителите настояват промяната да бъде гласувана още в новия законопроект за предучилищното и училищното образование.

Според тях българските християни са дискриминирани от факта, че според сега действащия Закон за народната просвета предметът "Религия" фигурира само в свободно-избираемата подготовка на учениците.

"Настояваме за задължителни 2 часа седмично по "Религия" и в частност "Православие", категорични са от родителските комитети.

От два родителски комитета са на мнение, че задължителното изучаване на православната християнска религия би могло да се превърне в щит срещу лошото, което заобикаля децата в България. Според родителите атеизмът раждал агресията.

"Никой бог не учи тези, които го следват да краде, да убива, да лъже, учи да ги обичаме, да ги почитаме, да се уважаваме. Учител по литература твърди, че Исус Христос е митологична фигура и същият този учител е поставил за домашно да напишат съчинение-есе за любимото чудо на Хари Потър", коментира Мария Петкова от Българския родителски комитет.

Според родителите фактът, че "Религията" не е въведена като задължителен предмет в продължение на много години, не е случаен.

"Очевидно е тенденциозно, защото в Народното събрание има информация какво е положението с този предмет в цяла Европа. Навсякъде, във водещата група страни от Европейския съюз това е задължително обучение с 2 часа седмично, така че няма основание да говорим за нещо недоразбрано", коментира Данаил Димитров от Родителския комитет за духовно-нравствено възпитание.

От двата родителски комитета са изпратили жалба до Комисията за защита от дискриминация, която е насочена срещу Министерството на образованието и срещу Народното събрание.

От комисията съобщиха, че са поискали повече допълнения и уточнения към жалбата.