Правителството одобри новия модел на заплащане на администрацията
Правителството одобри новия модел на заплащане на администрацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 1-ви юли служителите в държавната администрация ще получават основни заплати, не по-малки от 70 процента от разходите за заплати, а допълнителното възнаграждение ще се дава само за постигнати резултати, и не може да надхвърля 30 процента от същите разходи. Това предвижда новият модел за заплащане на служителите в държавната администрация, който беше одобрен от правителството. Гласуваната наредба предвижда възможност за диференцирано увеличение на индивидуалната заплата според оценката на изпълнение, която ще се дава от прекия ръководител, като при най-високата оценка увеличението на заплата може да е до 15 процента. С въвеждането на новия модел няма да се намалят достигнатите нива на доходи, а според вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков в повечето администрации заплатите ще се вдигнат.

От началото на юли се премахва досегашното допълнително материално стимулиране на служителите в държавната администрация. Добавката за прослужено време ще бъде включена в основната заплата, а брутните възнаграждения на служителите ще бъдат реално получаваните от тях заплати, обясни вицепремиерът Симеон Дянков. Ще има възможност и за допълнително заплащане, поясни той. „До 80 процента на месец за най-добрите би могло да получават допълнително, но общо това трябва да е в рамката по-малко от 30 процента от общия фонд за плащане на работна заплата на министерството или администрацията. И за да се следва това, на всяко тримесечие ще изискваме съответните документи, така че да сме убедени, че влизат в тези рамки", каза Дянков.

Всяко министерство трябва да определи нивото на заплатите на служителите си и да изпрати до финансовото министерство справка с необходимата допълнителна сума. Тя ще бъде осигурена чрез преразпределение на бюджета за тази година, като средства могат да се осигурят от министерства, които са имали допълнителни приходи.