Университетска болница „Свети Георги” със специална награда за „Зелен бизнес”
Университетска болница „Свети Георги” със специална награда за „Зелен бизнес” / dariknews.bg/архив

Специална награда „Зелен бизнес" получи Университетска болница „Свети Георги" от Националната кампания „Зелена България" на Министерството на околната среда и водите. Отличието се присъжда за успешна инициатива, свързана с опазването на природата и осъществена със собствени средства, обясни изпълнителният директор проф. д-р Карен Джамбазов.

Наградата му бе връчена лично от председателя на журито - ректорът на Лесотехническия университет проф. д-р Веселин Брезин. Пловдивската болница кандидатства с проект за изграждане на паркови пространства, реализиран през 2011 г. за 55 хил. лева, уточни проф. Джамбазов.

В рамките на проекта в района на Хирургичния блок на лечебното заведение са засадени над 40 дървета и храсти и е озеленена площ от 15 дка. Изградени са система за капково напояване и алеи и тротоари. През настоящата 2012 г. ще бъде закупена техника за компостиране на зелените отпадъци и използването им за последващо наторяване на площите. В момента парковите пространства се поддържат от специално ангажиран персонал на болницата, обясни изпълнителният директор.

Националната кампания „Зелена България" е финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г." и се провежда за втора поредна година, а призовете към бизнеса са за изпълнение на т. нар. зелени инициативи, финансирани и проведени от самите компании. През 2012 г. в нея са заявили участие над 30 фирми и бизнес организации.

Номинациите са в три категории - голям, среден и малък бизнес. За победителите в тях в награди връчиха съответно министърът на околната среда и водите Нона Караджова, вицепремиерът Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. На официалната церемония днес в резиденция Лозенец присъстваха още председателят и членовете на парламентарната комисия по околна среда и води, депутати, представители на научната общност, браншови и бизнес организации.