Над 23 милиона влизат за модернизиране на тролейбусния транспорт
Над 23 милиона влизат за модернизиране на тролейбусния транспорт / archiv.DarikNews

Управляващият орган към Оперативна програма "Регионално развитие" одобри проектното предложение на община Плевен, по схема за безвъзмездно предоставяне на финансова помощ в подкрепа за създаване на интегриран градски транспорт в Плевен. Това обяви на редовния си брифинг с журналисти, кметът на Плевен, проф. Д-р Димитър Стойков. Той каза още, че срокът за изпълнението на проекта е 36 месеца, а стойността му е 23 322 246 лева. Партньор по проекта за интегриран градски транспорт в Плевен е общинската фирма "Тролейбусен транспорт" ЕООД.Кметът обясни, че стойността на този проект е по - голяма от общата стойност на всички проекти, по оперативни програми, по които работи общината в момента - 18 милиона лева.

Изграждането на проекта ще включва внедряване на система за управление на обществения транспорт и интелигентна система за управление на трафика. Проф. Стойков даде пример за необходимостта от такава система със задръстванията, които стават в пиковите часове на редица възлови места в града. Интелигентната система за управление спомогне за адекватно регулиране на трафика, чрез промяна в интензивността на отделните платна и на светофарните уредби, обясни Стойков.

Друг момент в осъществяването на проекта е изграждането на ново тролейбусно депо в квартал "Дружба". Предвижда се ремонт на съществуващата контактна мрежа, както и разширяването на тролейбусната мрежа с четири нови маршрута с обща дължина 6,681 километра. Първият маршрут ще минава от кръстовището на булевардите "Г.Кочев" и "Русе" и завършва при кръстовището на бул. "България" и улица "Св. Климент Охридски".
Следващият участък ще започва от кръстовището на улица "Сан Стефано" и улица "Стоян Заимов" и ще завършва на обръщалото при "Втора клинична база" на ул. "Ген. Владимир Вазов". Третият участък започва от кръстовището на бул. "Христо Ботев" и ул. "Сан Стефано" и завършва при кръстовището на "Христо Ботев" и ул. "Трети март".
Четвъртият участък започва еднопосочно от кръстовището на "Сан Стефано" и бул."Христо Ботев" и завършва при кръстовището на улица "Райски кът" и улица "Сан Стефано". Този участък покрива кварталите "Мара Денчева" и "Кайлъка".
Шест нови спирки ще бъдат изградени, а други ще бъдат "облагородени", т.е. ще бъдат осигурени ниши за спирането на тролеите с цел облекчаване на трафика и повишаване на безопасността на пътниците.

По този проект, първоначално е било предвидено участие на общината в размер на около 12 милиона лева или близо 34% от общата стойност. "Ние успяхме да прехвърлим закупуването на тролеите в друга програма - "Околна среда". По този начин участието на общината ще се сведе до по - малко от милион, уточни Димитър Стойков". Той добави, че ако документите по проекта бъдат готови до август тази година,  община Плевен ще може да да бъде бенефициент още в този програмен прозорец.

По програма "Околна среда" общината ще кандидатства за доставянето на 60 тролейбуса.