Проверка установи: Аспарухов мост не е опасен
Проверка установи: Аспарухов мост не е опасен / Дарик Варна, архив

Около Аспаруховия мост засега няма нищо обезпокояващо. Това заяви за Дарик Купен Пашов, началник отдел "Действия за защита на населението" в Община Варна.

Изводът е направен преди около месец след разпоредена от областния управител проверка на състоянието на моста. Пашов е един от тримата специалисти в комисията, извършила проверката. В състава й са били още представител на Областно пътно управление и зам.-кметът с ресор „Строителство и градска инфраструктура".

Общината има грижата за пътната настилка, парапетите и осветлението. Но за ремонти по конструктивната част общината няма възможности за поддръжка, уточни общинският специалист Купен Пашов.

Наскоро шефът на агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров разкри, че Аспаруховият мост не е сред онези 66 мостови съоръжения, които Пътната агенция смята да ремонтира. Пред ТВ7 Лазаров заяви, че съоръжението трябва да се поддържа от Община Варна.

Аспарухов мост не е в цветущо състояние и е сред 60-те моста в страната, които подлежат на спешен ремонт. Това заяви Росен Плевнелиев при посещение във Варненско през юни миналата година. Тогава президентът бе министър на регионалното развитие и благоустройството.

Аспаруховият мост е най-големия мост в България. Близо 36-годишното съоръжение е единствената връзка през плавателния канал, свързващ Варненското езеро с Черно море. Мостът е част от автомагистрала "Черно море" и Европейски път "E87". Дълъг е 2050 м., а в най-високата си е висок над 50 метра. Състои се от 2 платна по 8 метра и 2 тротоара по близо 2 метра. Конструкцията се крепи на 38 двойки стълбове. От гледна точка на натовареността мостът е изчислен за подвижен товар - две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра, при което провисването на средния отвор е около 0.30 м. Мостът може да издържи на ураганен вятър със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°.