Близо 600 участници на националния фолклорен фестивал Рила ни гледа
Близо 600 участници на националния фолклорен фестивал Рила ни гледа / netinfo

Близо 600 любители на танца ще разтърсят Дупница по време на откриващия се в събота в парк "Рила" Трети национален фолклорен фестивал на обработените народни хора "Рила ни гледа". В тазгодишното издание ще участват 20 колектива от цялата страна, обявиха на пресконференция директорът на фестивала Дилиана Кацарска и кметът на Общината инж. Методи Чимев.

И тази година форумът се организира в партньорство между НЧ"Зора 1858" и Община Дупница, под егидата на кмета инж. Методи Чимев. Официалното откриване е насрочено за 10 ч в събота, а вечерта от 19 ч започва церемонията по награждаване на победители и галаконцертът.

Мисията на Националния фестивал "Рила ни гледа" е да съхрани и популяризира българския танцов фолклор, да възроди интереса към него и да помогне за развитието му в наши дни. В изпълнение на тази амбициозна цел, състезаващите се колективи, ще трябва не само да покажат майсторско изпълнение в танца, но и да ни впечатлят с творческа разработка върху български народни хора, без да нарушават автентичния им дух.

Председател на компетентното жури отново ще бъде проф. Даниела Дженева, завеждащ катедра Българска народна хореография при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство гр.Пловдив и директор на Фолклорен ансамбъл "Тракия" - гр. Пловдив. В състава му влизат още Мария Евтимова - преподавател в Националното училище за танцово изкуство в гр. София, Димитър Христов -  диригент на оркестъра на Българското национално радио и бивш главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин" Благоевград, доц. д-р Стефан Въгларов - преподавател в Националната спортна академия в гр.София и автор на много книги с български народни хора, хореограф на бившия Ансамбъл на строителни войски гр.София и дългогодишен преподавател по български народни танци в САЩ.

За първи път тази година организаторите ще раздадат и парични премии освен предметни награди, като победителите в трите категории за най-оригинално автентично хоро, за най-добра хореографска обработка и за цялостно представяне - ще си поделят общо 1300лв.

"Продължаваме тази традиция, Общината да подпомага финансово и организационно фестивала, по няколко причини. На първо място той е в изпълнение на стратегията на нашия екип за възраждаме и опазване на културното богатство на Дупница. Ние оценяваме приноса на школата по народни танци и читалище „Зора" към поддържането на духа на Дупница и на културния живот. Не е без значение и добрата реклама, която този фестивал прави за града ни - всички тези гости и участници от различните колективи, си тръгват от тук като посланици на Дупница и нейните жители", сподели кметът Чимев в заключение. Дилиана Кацарска пък покани всички жители и гости на Дупница да се насладят на майсторското изпълнение на колективите в уникалния парк "Рила" на града, а също и да се забавляват с тях вечерта, след официалната церемония по награждаването на победителите и галаконцера.