Шедьоври на Иван Ненов идват в Бургас
Шедьоври на Иван Ненов идват в Бургас / netinfo

Най-големите шедьоври в непреходното творческо наследство на българския художник и скулптор Иван Ненов ще могат да се видят и от бургазлии. От 14 юни в Бургаската художествена галерия"Петко Задгорски" се открива експозицията с творбите на автора. Тя гостува в Бургас по покана на общината и е по повод 110 - годишнината от рождението на твореца. Юбилейната изложба включва общо 39 платна и 19 пластики на Иван Ненов от „Колекция Боян Радев", които ще бъдат подредени в изложбената зала на I - я етаж в БХГ. Произведенията на изкуството са предоставени с любезното съдействие на двукратния олимпийски шампион, колекционер и дарител Боян Радев.

Сред тях се открояват имената на прочутите с изящната си техника и майсторство картини „Край морето" от 1938 г., „Плетачка на мрежи" II от 1946 г., „Мома" /ескиз/ от 1934 г., „Балконът с канарчето" от 1936 г., „Култова пластика" от 70 - те години и др.
Иван Василев Ненов е български художник и скулптор, роден през 1902 година в София. Основно работи в областта на живописта, графиката, мозайката и малката пластика. Предпочитаните техники за живописните му платна са температа и маслените бои. Представен е в изложби в Будапеща, Венеция, Делхи, Дрезден, Загреб, Милано, Москва, Ню Йорк, Париж, Токио, Фаенца, Франкфурт и Чикаго. Въпреки това, той има само една самостоятелна изложба в София, през 1975 г. През 1941 година подготвя за излагане близо 100 творби от края на 1920-те до началото на 1940-те години, но бомба пада върху ателието му и унищожава произведенията му. 
Иван Ненов умира на 4 септември 1997 година.
Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, галерии в страната и частни сбирки в Гърция, Италия, САЩ, Япония.
През 1936 година за картината си „Край морето" е награден с бронзов медал на триеналето на приложните изкуства в Милано и със златен знак от Съюза на българските художници. Удостоен е с орден „Кирил и Методий" - II степен през 1960 и I степен през 1963 година. Носител е на редица престижни национални и международни отличия в областта на изобразителното изкуство.