Засипаха с въпроси здравното министерство относно забраната за пушене
Засипаха с въпроси здравното министерство относно забраната за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пушенето на открито към заведенията за хранене и развлечение е разрешено при условие, че откритата площ не е част от прилежащия терен на площадка за игра. Това става ясно от отговорите на най-често задаваните въпроси за прилагането на забраните за тютюнопушене на сайта на Министерството на здравеопазването.

Няма нормативна забрана за пушенето в открита лятна градина в заведение, когато там има и деца. Изключение са само случаите, когато там е организирана проява за деца и ученици. За закрито обществено място се приема помещение или пространство, което е покрито с покрив или навес и има най-малко три плътни стени (страни), без значение от какъв материал са направени, нито дали структурата е постоянна.

Пушенето на площадки за игра е забранено. Границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, трябва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект - заведение, търговски обект, хотел, бензиностанция. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.

Тютюнопушенето на тераси и балкони не е забранено. На открити басейни може да се пуши, с изключение на случаите, когато там се провеждат спортни или културни прояви. Пушенето не е забранено и на прилежащите тротоари към висшите училища, а само на тротоарите към ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца.

Цигара може да се пали и в парковете, но не и на детските площадки, на места, където има прояви за деца, на спортни обекти там, нито в летните кина.

Не могат да се правят изключения от забраната на закрити обществени места, ако определено мероприятие е обявено за частно. Това не променя характера на обекта, ако той е закрито обществено място, и съответно не отпада прилагането на нормативно установените забрани, обясняват от министерството.