Комисията за проверка на финансовото състояние на община Кюстендил ще е постоянна
Комисията за проверка на финансовото състояние на община Кюстендил ще е постоянна / Дарик Кюстендил,архив

Постоянно действаща да е комисията за проверка на финансовото състояние на община Кюстендил, реши Общинския съвет.Предложението на общинския съветник Младен Ризов бе комисията да е временна, но съветниците гласуваха искането на Вася Пешева, тя да действа постоянно.

Местният парламент прие и предложението на Олег Смолички да се дадат правомощия на новата комисия да разгледа всички договори сключени от кмета с външни фирми и консултанти от началото на първия му мандат до момента, както и към нея да се привлекат външни експерти.

За председател на комисията бе избран вносителят на докладната Младен Ризов от РЗС, а за негов заместник Мая Шишкова от БСП. Съветниците от коалиция "Кюстендил" отказаха да участват в нея. Според съветникът Димитър Хаджийски тя е прах в очите на хората, защото общинските съветници са избрани на политически, а не на професионален принцип и не могат адекватно да проверят финансовото състояние на общината.

"Създаването на комисия е в реда на нещата, защото сме единствената община в страната, която няма приет отчет за Бюджет 2011 и приет Бюджет за 2012 г. Питам защо 205 000 лв. са записани във финансовия отчет на общината за ремонт на алеята при положение, че тези средства са осигурени по програма ИСПА", заяви Атанас Кирилов от ГЕРБ.

Вася Пешева е категорична, че комисията трябва да разгледа и документът на Държавната финансова инспекция, според който общината е надчетена със 117 000 лв.