Диана Ковачева разговаря с Мартин Кройтнер за антикорупционните практики
Диана Ковачева разговаря с Мартин Кройтнер за антикорупционните практики / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Обучението и междуинституционалното сътрудничество са основата на превенцията на корупционни практики, затова Международната академия за антикорупция е важен партньор в този процес.

Около това становище се обединиха министърът на правосъдието Диана Ковачева и ръководителят на Международната академия за антикорупция (МАА) Мартин Кройтнер, съобщиха от пресцентъра на правосъдното ведомство.

Интердисциплинарният подход на обучение е важен елемент от цялостната стратегия за подготовка на експерти за противодействие на корупцията, заяви Мартин Кройтнер. Специализираният съд и специализираната прокуратура, създадени в началото на тази година, биха могли да бъдат сред първите за България, които се включват в нова програма по антикорупция на МАА, предложи министър Ковачева. Програмата се отличава с комплексен подход, като обхваща дисциплини от правната област, икономиката, психологията, етиката, политически науки, преговори и мениджмънт за предотвратяване на конфликт на интереси.

МАА функционира от 2010 г., а България е член от 2011 г. В края на тази година във Виена ще се проведе среща на страните членки на МАА, където участие ще вземат и български лектори.