Министерско изявление за легализиране на канабиса предизвика полемика във Франция
Министерско изявление за легализиране на канабиса предизвика полемика във Франция / снимка: Reuters, архив

Изявлението на френският министър на териториално развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло за легализиране на употребата на канабис предизвика полемика няколко дни преди  първия тур на парламентарните избори в неделя, предаде АФП. Вчера Дюфло се обяви в телевизионно интервю за декриминализиране на канабиса, единственото средство според нея за борба с трафика на дрогата и за прилагане на политика на превенция.

Във Франция редовните пушачи на канабиса са 1,2 милиона, според Френския център за наблюдение на наркотиците и токсикоманиите. Печалбата от трафика се оценява на между 700 млн и 1 млрд. евро.

„Знам, че това не е позицията на правителството, но аз съм национален секретар на Екологична Европа-Зелените и казвам каква е нашата позиция”, подчерта Дюфло. Партията на Зелените има двама министри в правителството на Жан-Марк Еро. Еро се дистанцира, като увери, че „правителството няма какво да каже по този въпрос”, отбелязва БТА.

Говорителят на правителството Нажат Вало-Белкасем припомни днес, че Франсоа Оланд се противопоставя на декриминализирането на канабиса. Десницата обаче използва случая да нападне левицата с наближаването на парламентарните избори. „Ако левицата спечели изборите, ще легализира канабиса. Убеден съм в това”, заяви бившият министър от десницата Ксавие Бертран.