Варна

Без шестица на теста по български език след 7-ми клас във Варна

5 юни 2012 11:56

Без шестица на теста по български език след 7-ми клас във Варна
© Impact Press Group, архив  

Нито един седмокласник не се е справил за 6 на теста по български език и литература. Това става ясно от статистиката за резултатите от външното оценяване във Варнa.  241 са оценките над 5.50, от тях  86 са на момчета и 155 на момичета – статистика, която във Варна няма значение, тъй като класирането тук за разлика от София и Пловдив е общо и не предвижда отделна квота за момчета и момичета.  Миналата година 332 са били оценките от 5.50 до 6 по БЕЛ, а през 2010-а – 386, съобщава ВарнаУтре.

450 седмокласници са изкарали двойки по БЕЛ (284 момчета и 166 момичета) при 344 миналата година и 301 през 2010-а.  По математика двойките са двойно повече – 647 (418 порез 2011 г., 319 през 2010-а). Тук момчетата и момичетата са почти поравно. За разлика от изпита по БЕЛ, варненските седмокласници са се справили по-добре с математиката: 25-те шестици също са разделени поравно между момчета и момичета (13 на 12). 219 са непълните отличници. През 2011-а 180 са имали оценки между 5.50 и 6, при 129 през 2010 г.

За сравнение в Пловдив има 1 шестиците по БЕЛ, но едва 11 по математика. Двойките съответно са  1139 и 596.

Очевидно във Варна тази година няма да има ученик с максимален бал – с шестици и на дата теста, както и по балообразуващите предмети от дипломата.

През 2011-а  с максимален бал се влизаше в паралелката с математика с английски език и в немска паралелка на Първа ЕГ. Но понеже тази статистика показва единствено какво са избрали да учат отличниците, ще припомним минималните балове за елитните гимназии – тоест къде е била летвата за прием.  Тук „най-скъпа“ е специалността „немски език“ в Първа ЕГ с минимален бал от 33.214. Следвана от информатика с английски в Математическата с 33.035 и английски в Първа с 32.856. На 4-то място беше паралелката информационни технологии с английски език в МГ, а след нея английските и немските паралелки в Пета гимназия съответно с 31.930 и 31.714. След тях са испанските класове на 4-та ЕГ – 31.466, математика с английски 31.250, математика с немски 31.178, английски език в Руското 30.142.  Френските класове в 4-та ЕГ, Пета и МГ са с бал съответно 29.608, 28.966, 28.376. За италиански в Руското е бил достатъчен бал от 28.286. В този порядък са и баловете в Хуманитарната.

Сред професионалните гимназии най-трудно се е влизало Икономика и мениджмънт с немски език в Търговската гимназия – 29.250.Етикети: ученици, класиране, седмокласници

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#3

варненец от добрич - 06.06.2012 г. 07:38:13

Вижте сега, Варна е страхотен град, както ви казах цялото мое село се пресели във Варна! Моите деца е важно да знаят чалга певиците, та ние само това слушаме в къщи.

#2

бележкар - 05.06.2012 г. 15:43:54

Ситуацията е следната:
1. Скоро няма да има и петици, а малцината чували думата "граматика" ще спорят какво означава - женското на "грам" или инструмент за обработка на почвата.
2. "Генетичният материал е лош" беше казал Генерала. Сбъркал е. Генетичният материал е отвратителен.
3. В гордост за всяко семейство се превърна да разполага с малолетен лумпен, който псува по-добре от баща си и счита думата "учене" за кръвна обида.
4. Колкото си по-прост и нахален, толкова рейтинга ти в клас расте - ти имаш нужда от всичко друго, но не и от знания. Те са излишни и досадни.
5. Отстоява се принципа "важно е да имам, не да мога". Родителите много помагат за деградацията на децата си в тази насока.
6. Родителският контрол е отживелица - живеем в демокрация. Ако учител се опита да контролира ученика - родителят бие учителя. Ученикът по възможност гледа и се радва. Авторитетът на институциите "расте".
7. Най - трудният въпрос на последното поколение - кой е по-тъп - родителят или ученикът? Стигат до реми - две на нула в полза на простотията.
8. Учебната програма се списва от хора, които никога не са обучавали, или никога не са обучавани. Министрите скоро ще станат по-млади от учениците. Дайте път на младите!
9. Ученикът има права! Той няма задължения. Той трябва да е свободен и прост. По - възможност по-рядко да ходи на училище, защото суровият климат се отразява зле на крехката му физика. За разлика от алкохола.
10. До 30 години половината от учениците на възраст между 7 и 12 години няма да могат да пишат правилно името си. Няма значение - ще ползват елекронен подпис. Книгите ще се преработят за тоалетна хартия - лайна ще продължава да има.
Честито!

#1

извод - 05.06.2012 г. 12:29:39

След тая статистика, просто някои министри и експерти, университети трябва да се замислят дали са си на мястото - щом са неспособни да подобрят успеваемостта при учениците или поне да а задържат на едно ниво, значи просто са некадърни, за да обучат и задържат в системата добри учители! Хайде при следващо искане за увеличение на заплатите да видим дали ще се сетят да цитират резултатите от работата си! защото оценките, които дават на учениците в училище са силно завишени, ама идва денят на истината! Стига само са се оплаквали, че родителите били виновни- на мен след втори клас, никой вкъщи не ми е помагал, нито пък съм си давала чак толкова зор -1 час , най-много 1,5 час на ден за учене, а пък нямах проблем с успеха. Не помня обаче да съм задала въпрос на учител и той да ми откаже да ми отговори, да ми пише двойка или да ме прати на консултация!Или пък само да сумти и да пише плана на дъската! Когато учителят покаже, че истински му пука за ученика и за предмета, вероятността да се появят повече любознателни деца се увеличава!Ако към това се прибави и творчество, поощрение и нормална психика - така може да попадне дори в графа "любим учител".

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Пленарна зала

Слушай Дарик Варна на живо

С помощта на: TCV

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още