12 акта в първия ден без цигари
12 акта в първия ден без цигари / www.sxc.hu

От полунощ започнаха проверките на здравните инспектори от Регионалните здравни инспекции в цялата страна във връзка с въведената от 1 юни пълна забрана за тютюнопушене в закрити обществени места и някои открити обществени места, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Здравните инспектори са извършили 890 проверки до този момент. Съставени са 12 акта, издадени са и 34 предписания.

Проверявани са лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ; детски и учебни заведения; заведения за хранене и развлечения; аптеки; басейни; фризьорски салони; магазини за битова химия; пощенски клонове; клон на НАП, банки, общински администрации; библиотека, пенсионерски клуб.

При проверките са констатирани нарушения, свързани с тютюнопушене в двора и в учителските кабинети на училищата, в заведения за хранене и развлечения, включително и останали табели като "Зала за пушачи". Има установени нарушения на забраната за тютюнопушене в лечебно заведение.

В столицата са извършени 325 проверки. Те започнаха още през нощта в Студентски град, където здравните инспектори са посетили 3 нощни заведения. Общо 6 са издадените актове за административно нарушение в София.